Tebliğler
< Bu alana
Hayvanciligin Desteklenmesi Hakkinda Uygulama Esaslari Tebliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig 4
TEBLİĞ |
Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:
HAYVANCILIĞIN DESTEKLENMESİ HAKKINDA UYGULAMA
ESASLARI TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2006/43)
MADDE 1 – 8/3/2006 tarihli ve 26102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında 2005/8503 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Uygulama Esasları Tebliği (2006/9)" nin 3 üncü maddesi (i) ve (j) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye (gg) bendi ilave edilmiştir.
"(i) Üreticiler: Tüzel Kişiliğe sahip üretici örgütlerinden 4631 sayılı Kanuna göre kurulmuş ıslah amaçlı birlikler, 5200 sayılı Kanuna göre kurulmuş süt üretici birlikleri, 1163 sayılı Kanuna göre kurulmuş tarımsal kalkınma kooperatifleri ile bu üretici örgütlerince kurulmuş üst birlikleri ile merkez birlikleri, şirketler ve gerçek kişilerdir,
(j) Birlikler: 4631 sayılı Kanun kapsamında kurulan ıslah amaçlı birlikler, 5200 sayılı Kanun kapsamında kurulan süt üretici birlikleri ve 1163 sayılı Kanun kapsamında Bakanlıkça kurulan hayvancılık konusunda üretim, ıslah ve pazarlama konularında kurulan birlikler ile bunların oluşturduğu merkez birlikleridir,"
"(gg) Örgütlü Üretici: Merkez birliği düzeyinde örgütlenmiş, 4631 sayılı Kanuna göre kurulmuş ıslah amaçlı birlikler üyeleri, 5200 sayılı Kanuna göre kurulmuş süt üretici birlikleri üyeleri ile 1163 sayılı Kanuna göre kurulmuş hayvancılık kooperatifleri Merkez birliğine ortak olan üst birlik ortağı, örgütlü üreticiyi "
MADDE 2 – Aynı Tebliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 10 – Süt desteklemesi aşağıdaki esaslara göre yapılır.
a) Üretmiş olduğu sütü, Bakanlıktan Süt Teşvik Kod Numarası almış ve Gıda Sicili ve Çalışma İzni olan işletmelere, üye oldukları örgütleri vasıtasıyla satan üreticiler ile bu örgütlere üye olmayan diğer üreticilere destekleme ödemesi yapılır.
b) Süt desteklemesi sadece çiğ süt üreten gerçek ve tüzel kişilere yapılır.
c) Ödemeye esas belgeler aylık dönemler itibariyle düzenlenir.
ç) Süt destekleme kapsamına alınan süt işleme tesisleri, aldıkları süt miktarını İl/İlçe Müdürlüklerine bildirmek zorunda olup, mevsimlik çalışan işletmeler hariç, üç ay içerisinde verisi gelmeyen işletmelerin kod numaraları iptal edilir.
d) Fatura ve/veya müstahsil makbuzlarında süt miktarının haksız yere yapılacak destekleme ödemelerinin önlenebilmesi amacıyla, süt miktarının kesinlikle 'litre' olarak yer alması ve ödemelerin 'litre' üzerinden yapılması zorunludur.
e) Örgütlü üreticinin sattığı sütlerle ilgili İcmallerin hazırlaması; Tebliğin 3 üncü maddesinin (i) bendinde tanımlanan ve bu örgütlerin kuruluş kanunlarına göre kurulmuş Merkez Birliklerine üye olan ve Merkez Birliğinden icmal hazırlama yetki belgesi alan üretici örgütlerince yapılır. Bu tanıma dahil olmayan örgütlerce yapılan icmaller dikkate alınmaz.
f) Örgütlü olmayan üreticinin sattığı sütler ile ilgili icmalleri İl/İlçe Müdürlükleri hazırlar. İl/İlçe Müdürlüklerine müracaat eden örgütlü olmayan üreticiden; sattığı sütün fatura ve/veya müstahsil makbuzları ile birlikte adı, soyadı, T.C. Kimlik Numarası ve adresini içeren üretici bilgileri istenir. İl/İlçe Müdürlüklerince incelemeler yapıldıktan sonra hazırlanan ve onaylanan icmaller, ilgili banka şubesine gönderilir.
g) Süt icmallerinin hazırlanmasında ve incelenmesinde, üreticilere ait Fatura ve/veya müstahsil makbuzları, hayvan sayısı ve satılan süt miktarları dikkate alınır. Üreticinin sahip olduğu hayvan sayısı ile sattığı süt miktarının uyumlu olmaması durumunda, bu üretici icmal listesinden çıkarılır.
ğ) İcmallerin yapılmasında, faturaların 2 nci kopyaları ile müstahsil makbuzlarının asılları esas alınır. Bunların her ne suretle olursa olsun, fotokopileri veya onaylı suretleri kesinlikle dikkate alınmayacaktır.
h) Destekleme ödemelerinde; üye üreticilerden süt alarak, süt işleme tesislerine teslim ettikleri sütler için üretici örgütlerince veya İl/İlçe Müdürlüklerince düzenlenen ve İl/İlçe Müdürlüklerince onaylanmış fatura ve her bir ortağın teslim ettiği süt miktarını gösteren icmal cetvelleri esas alınır.
ı) Aynı faturada farklı destekleme oranlarından faydalanan üreticiler var ise ayrı icmallerde gösterilir, bu icmallerin toplamı, fatura toplamı ile aynı olmalıdır.
i) Destekleme ödemeleri; onaylanmış icmal cetvellerinde belirtilen kişilere ödenmek üzere, icmalleri hazırlayan Tebliğin 3 üncü maddesinin (i) bendinde tanımlanan ve bu örgütlerin kuruluş kanunlarına göre kurulmuş Merkez Birliklerine üye olan ve Merkez Birliğinden icmal hazırlama yetki belgesi alan üretici örgütlerine yapılır. Hak sahiplerine yapılacak ödemeler ise, naktin Banka tarafından örgüt hesabına aktarılmasından sonraki yedi gün içinde yapılır.
j) Örgütlü üretici üretmiş olduğu sütü, Tebliğin 3 üncü maddesinin (i) bendinde tanımlanan ve bu örgütlerin kuruluş kanunlarına göre kurulmuş Merkez Birliklerine üye olan ve Merkez Birliğinden icmal hazırlama yetki belgesi alan üretici örgütlerinden her hangi birisi aracılığı ile satabilir. Bu durum süt icmallerinde belirtilir ve üyesi bulunduğu örgüt için belirlenen destekleme oranından yararlandırılır.
k) Soy kütüğüne kayıtlı işletmeler ile diğer işletmelerin icmalleri ayrı yapılır.
1) Soy kütüğüne kayıtlı işletmelere yapılacak ödemelerde, sistemin kontrolü amacıyla, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğince her ayın onbeşinde hazırlanacak listelere istinaden, son iki ay içersinde verisi gelen işletmelere, örgütleri aracılığıyla naktin Banka tarafından birliğin hesabına aktarılmasından sonraki yedi gün içinde yapılır.
m) Üretici örgütlerince pazarlanan sütün, düzenli olarak kayıtlarının tutulması ve denetlenebilirliğinin sağlanması amacıyla, üretici örgütlerince veya İl/İlçe Müdürlüklerince hazırlanan süt icmal cetvellerinin onaylanmasından en geç (7) yedi gün içinde bir nüshasının Süt Üreticileri Birliğine gönderilmesi şarttır. Süt Üreticileri Birliği, gelen icmal cetvellerine göre hazırladığı kayıtları, bir sonraki ayın en geç 15 inci gününde, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğüne gönderir. Süt Üreticileri Birliği; icmallerini gönderen veya göndermeyen üretici örgütlerinin listesini, icmalleri onaylayan İl/İlçe müdürlüklerine yazı ile bildirir. Bu icmal cetvellerini göndermeyen üretici örgütünün, bir sonraki ay'a ait süt icmal cetvelleri onaylanmaz.
n) Çiğ sütün pazarlanması ve kayıt altına alınması ile ilgili işlemleri Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü yürütür."
MADDE 3 – Aynı Tebliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 24 – Merkez Birliğini kurmuş olan; 4631 Sayılı Hayvan Islahı Kanununa göre kurulmuş Islah Amaçlı birlikler, 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununa göre kurulmuş süt üretici birlikleri, 1163 Sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulmuş Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri (Bakanlıkça hayvancılık konusunda proje almış ve halen uygulayan kooperatifler) üyelerinden, aldıkları desteğin % 0,2 oranında merkez birliklerine, % 0,1 oranında da icmalleri yapan ilgili birlik ve kooperatiflere irad kaydedilmek üzere, "Çiftçi Örgütlerini Güçlendirme" adı altında toplam % 0,3 oranında kesinti yapılır. Kesintiler tahakkukun gerçekleşmesinden sonra en geç yedi gün içinde birliklerin hesabına aktarılır."
MADDE 4 – Aynı Tebliğin 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 25 – Bu Tebliğ'de yer alan desteklemelerden faydalanacak örgütlü üreticilere yapılacak ödemeler, Tebliğin 3 üncü Maddesinin (i) bendinde tanımlanan örgütlerin kuruluş kanunlarına göre kurulmuş Merkez Birliklerine üye olan ve Merkez birliğinden icmal hazırlama yetki belgesi alan üretici örgütleri aracılığıyla ödenebilir. Örgütler Merkez Birliklerine üye oldukları belgeyi ve icmal hazırlama yetki belgelerinin bir fotokopisini İl Müdürlüğü ve ilgili Banka şubesine gönderir. Örgütler, üyeleri adına aldıkları desteklemeleri, en geç yedi gün içerisinde üyelerine ödemek zorundadır. Örgütlü olmayan yetiştiricilerin desteklemeleri doğrudan yetiştiriciye ödenir. "
MADDE 5 – Bu Tebliğ hükümleri, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6 – Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.
Hayvanciligin Desteklenmesi Hakkinda Uygulama Esaslari Tebliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig 5
TEBLİĞ |
Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:
HAYVANCILIĞIN DESTEKLENMESİ HAKKINDA
UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2008/66)
MADDE 1 – 13/6/2008 tarihli ve 26905 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Uygulama Esasları Tebliğinin (Tebliğ No: 2008/31) 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 15/4/2008 tarihli ve 26848 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 2008/13489 sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı, 24/5/2008 tarihli ve 26885 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 2008/13695 sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar ile 14/11/2008 tarihli ve 27054 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 2008/14255 sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karara dayanılarak hazırlanmıştır."
MADDE 2 – Aynı Tebliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) Destekleme ödemesine esas yem bitkileri;
1) Kaliteli kaba yem üretimi amacıyla, çok yıllık yem bitkilerinden; yonca, korunga, yapay çayır mera ile tek yıllık yem bitkilerinden; fiğ, macar fiği, burçak, mürdümük, sorgum, sudan otu, sorgum-sudan otu melezi, hayvan pancarı, yem şalgamı, silaj olarak ise mısır silajı ve tek yıllık yem bitkilerinden yapılan silajlar destekleme ödemesinden yararlandırılır.
2) Gerçekte sulu şartlarda yetiştirildiği halde bazı bölgelerin iklim şartlarına uygun olarak kuru şartlarda yetiştirilen yonca ve silajlık mısıra destekleme ödemesi yapılmasına; Valiliklerce bölgelerinde veya illerinde bulunan Üniversite ya da Araştırma Enstitülerinin görüşü alınarak karar verilir.
3) Yapay çayır mera tesislerinde il müdürlüğünce üniversite veya bölgede bulunan tarımsal araştırma enstitüsünden o ilin ekolojisine uygun hazırlattırılan tekli veya çoklu yapay çayır mera karışımları proje dâhilinde uygulamaya konularak destekleme kapsamına alınacaktır. Hazırlanan proje il müdürü tarafından onaylanır.
c) Müracaat yeri, şekli ve zamanı;
1) Yem bitkileri ekilişleri için başvurular 1 Ocak tarihinde başlar ve 31 Ekim tarihinde son bulur. Yem bitkisi desteğinden yararlanmak isteyen üreticiler, yem bitkisini hasat etmeden önce form dilekçe (Ek-1) ile müracaat eder. Hasattan sonra yapılacak başvurular değerlendirmeye alınmaz.
2) Sadece 2008 yılı için kuru şartlarda yapılan yonca ve silajlık mısır ekilişlerine ait başvurular 19 Aralık 2008 tarihinde son bulur. Başvuruda bulunan üreticilerin hasat kontrolleri ve veri girişleri 26 Aralık 2008 tarihi mesai saati bitimine kadar tamamlanır ve icmaller ÇKS vasıtası ile oluşturulup tebliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinin iki numaralı alt bendi hükümleri uygulanarak askı işlemleri tamamlanır."
MADDE 3 – Aynı Tebliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin altı numaralı alt bendi yürürlükten kaldırılmış diğer alt bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.
MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümleri 1/1/2008 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5 – Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.
Hayvanciligin Desteklenmesi Hakkinda Uygulama Esaslari Tebliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig 6
TEBLİĞ |
Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:
HAYVANCILIĞIN DESTEKLENMESİ HAKKINDA UYGULAMA
ESASLARI TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2009/33)
MADDE 1 – 13/6/2008 tarihli ve 26905 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Uygulama Esasları Tebliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin birinci alt bendinde yer alan anaç sığırlar ve 7 nci maddesinin birinci fıkrasının beşinci bendinde yer alan anaç koyun ve keçiler için belirlenen desteklemelerden yararlanmaya ilişkin müracaat süresi 31/3/2009 tarihine kadar uzatılmıştır.
MADDE 2 – Aynı Tebliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine aşağıdaki alt bend eklenmiştir.
“8) Müracaat süresi nedeniyle, anaç sığır desteklemesinde 2009 Mart ayında E-Islah veri tabanı üzerinden hak edişi onaylanmamış işletme ve anaç sığırlar için, Türkvet ve E-Islah kayıt sistemlerindeki 15/4/2009 tarihli verilerden yararlanılarak hazırlanan ve beş gün içerisinde E-Islah’tan yayınlanan desteklemeye esas listeler, on gün süreyle askıya çıkarılır. Askı süresince yapılan itirazlar doğrultusunda kayıt sistemlerinde düzeltmeler yapılır. Desteklemeye esas son listeler, 7/5/2009 tarihli verilerden yararlanılarak hazırlanır ve yayınlanır. Geçerli müracaatı olan yetiştiriciler için, desteklemeye esas hazırlanan yeni listeler doğrultusunda en geç 2009 Mayıs ayı sonuna kadar il/ilçe müdürlükleri tarafından hak ediş listeleri düzenlenerek onaylanır ve bir nüshası il müdürlüğüne, bir nüshası ilgili banka şubesine gönderilir. ”
MADDE 3 – Aynı Tebliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bend eklenmiştir.
“11) Müracaat süresinin uzatılması nedeniyle yapılamayan anaç koyun ve keçi desteklemeleri için, 2009 Mart ayı sonunda İl Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliğinin Kayıt Sistemi kayıtlarından yararlanılarak hazırlanan listeler, Nisan ayının ilk haftasında ongün süreyle askıya çıkarılır. Askı süresince yapılan itirazlar doğrultusunda kayıt sistemlerinde düzeltmeler yapılır. Listelerin askıda kalma süresince yapılan itirazlar, askı süresi ve bu sürenin bitiminden itibaren on gün içerisinde değerlendirilir. Desteklemeye esas listeler 2009 yılı Mayıs ayının ilk haftası içerisinde il/ilçe müdürlüklerince düzenlenip, onaylanır ve bir nüshası il müdürlüğüne, bir nüshası ilgili banka şubesine gönderilir. ”
MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümleri, 1/1/2008 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5 – Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.
Çig Sütün Degerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esaslari Tebligi
TEBLİĞ |
Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:
ÇİĞ SÜTÜN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK DESTEKLEME
UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2009/40)
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ; belirli dönemlerde çiğ sütün değerlendirilmesi, ülkemiz süt üretiminin geliştirilmesi, kayıt altına alınması ve çiğ süt fiyatlarında istikrarın oluşturulması amacıyla ihracat yapan imalatçı, imalatçı-ihracatçı firmaların ihtiyaç duydukları süt tozunun yurt içinde üretilmesi ve temin edilmesine yönelik süt tozu üretiminin desteklenmesi ile ilgili usul ve esasları kapsar.
Hukuki dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesi ve 14/4/2009 tarihli ve 27200 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2009/14850 sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğin uygulanmasında;
a) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
b) Banka: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünü,
c) İlçe Müdürlüğü: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İlçe Müdürlüğünü,
ç) İl Müdürlüğü: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlüğünü,
d) İmalatçı-ihracatçı: İşlem görmüş ürünün tamamını veya bir kısmını üreten ve bu ürünün ihracatını kendisi ve/veya aracı ihracatçı vasıtasıyla gerçekleştiren dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni sahibi firmayı,
e) İmalatçı: Dahilde İşleme Rejimi kapsamında kendi imalatında süt tozu üreten ve kullananlar,
f) Süt Tozu : Bakanlıkça belirlenmiş olan standartlara uygun yağsız süt tozu,
g) Süt Tozu Üreten Sanayici: Bakanlıktan süt tozu üretim izni almış, ulusal süt konseyine üye olan ve halen bu faaliyetlerini yürüten işletmelere sahip olan gerçek ve tüzel kişiler,
ğ) TÜGEM: Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünü,
h) Ulusal Süt Konseyi: 23/9/2008 tarihli ve 27006 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ulusal Süt Konseyi Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkındaki Yönetmeliğe göre kurulmuş olan konseyi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları
Desteklemeden yararlanacaklar
MADDE 4 – (1) Bakanlıktan üretim izni alan, gıda siciline kayıtlı süt tozu işleme tesislerine sahip ve Ulusal Süt Konseyi’ne üye olan süt tozu üreticisine; Dahilde İşleme Rejimi kapsamında faaliyet gösteren ve standartlara uygun ürettiği yağsız süt tozunu kendi işletmesinde kullanan imalatçılar ile imalatçı-ihracatçılara belgelendirerek satmak şartıyla ton başına ödeme yapılır.
Müracaat yeri ve zamanı
MADDE 5 – (1) Desteklemeden yararlanmak isteyen süt tozu üreticileri, işletmelerinin kurulu bulunduğu il/ilçe müdürlüklerine 6 ncı maddede istenilen belgeler ile tebliğin yürürlük tarihinden itibaren dönemi içerisinde müracaat ederler.
Süt tozu üreticilerinden destekleme öncesinde istenecek belgeler
MADDE 6 – (1) Süt tozu üreticilerinden istenecek belgeler ve desteklemeden yararlanma;
a) Başvuru dilekçesi,
b) Bakanlıktan alınan üretim izin belgesi,
c) Ulusal süt konseyine üyelik belgesi,
ç) Ticaret ve Sanayi Odalarından alınacak kapasite raporu,
d) Destekleme kapsamında, üretebileceği süt tozu miktarını gösteren noter onaylı taahhütname,
e) Bağlı bulunduğu vergi dairesinden vadesi geçmiş vergi borcu olmadığına dair belge,
f) Süt tozu üreticisi ve aynı zamanda Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yurt içinde imalatçı-ihracatçı olan firmaya ait Dahilde İşleme İzin Belgesi ve ekindeki Hammadde Sarfiyat Tablosu,
g) Sadece süt tozu üreterek satan işletmelerden Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki imalatçı-ihracatçılar ile yapılan sözleşme metni.
İl/ilçe müdürlüklerince yapılacak işlemler
MADDE 7 – (1) Destekleme öncesi il/ilçe müdürlüklerince yapılacak işlemler;
a) Müracaat eden süt tozu üreticisinden istenen (c) bendindeki başvuru koşulları, il/ilçe müdürlüklerince müracaat tarihinden itibaren beş işgünü içinde incelenir, uygun bulunan süt tozu üreticilerinin isim listeleri ve taahhütnameleri beş iş günü içinde TÜGEM’e gönderilir. Başvuru koşullarını sağlayamayan süt tozu üreticilerine yazı ile gerekçeli bilgi verilir.
b) Destekleme kapsamında süt tozu üretimi için gerekli olan çiğ sütün işletmeye alınması ile ilgili düzenlenen ve ibraz edilmek zorunda olan müstahsil makbuzu ve/veya faturalar il/ilçe müdürlüklerince ayrı bir dosyada tutulur ve müstahsil makbuzu ve/veya faturalar litre olarak düzenlenir.
Destekleme ödemesine müracaat
MADDE 8 – (1) Destekleme ödemesine müracaat ve istenecek belgeler;
a) Üretilen süt tozunun satışı sonrasında destekleme ödemesi için il/ilçe müdürlüklerine müracaat edilir.
b) Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki imalatçı, imalatçı-ihracatçılara yapılan satış faturası ton olarak düzenlenir ve bir nüshası ibraz edilir.
c) Üretilen süt tozunun satışı gerçekleşmeden destekleme ödemesi müracaatı kabul edilmez.
İcmallerinin hazırlanması
MADDE 9 – (1) Destekleme icmallerinin hazırlanması ve ödemesi;
a) Destekleme ödemesine esas olacak belgelerin incelenmesi il/ilçe müdürlüklerince en geç beş gün içinde incelenir.
b) Desteklemeye esas olacak satış faturasında gösterilen süt tozu üretim miktarı ile üreticilerden temin edilen ve belgelendirilen çiğ süt miktarı, süt tozu üretimi için gerekli olan eş değer miktarı ile uyumlu olacaktır. 1 kg süt tozu için en az 10 litre çiğ süt esas alınır.
c) Temin edilen süt miktarı karşılığı süt tozu üretimi arasında uyumsuz olan müracaatları reddedilir.
ç) Destekleme kapsamında üretebileceği süt tozu miktarını gösteren noter onaylı taahhütnameyi aşan miktara destekleme yapılmaz.
d) Ödemeye uygun bulunan müracaatlar için ödeme icmali düzenlenerek onaylanır ve beş iş günü içinde TÜGEM’e gönderilir.
e) Desteklemede öngörülen bütçe miktarını aşmamak şartı ile gelen icmaller Genel Müdürlükçe değerlendirilerek ödeme yapılmak üzere bankaya gönderilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Uygulama dönemi, planlama ve yetki
MADDE 10 – (1) Destekleme uygulama dönemi planlanması ve yetki aşağıdaki şekilde uygulanır.
a) Süt tozu desteklemesi için başvurular tebliğin yayımlandığı tarihte başlar.
b) Süt tozu üreticilerince düzenlenen taahhütleri dikkate alarak bütçeyi aşmamak şartıyla üretim planlaması yapmaya, tebliğde yer almayan hususlarla ilgili talimatlar yayınlamaya, 2009/14850 sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde kalmak koşulu ile Bakanlık yetkilidir.
c) Üretici örgütlerince, arz fazlalığı nedeniyle pazarlanamayan çiğ sütün, süt tozu üreticilerine pazarlanmasını ve süt tozu üreticisinin, üretim için ihtiyaç duyduğu çiğ sütün temin edilmesini sağlayacak düzenlemelerden Ulusal Süt Konseyi yetkilidir.
Desteklemeden yararlanamayacaklar
MADDE 11 – (1) Aşağıda belirtilen şartlara uymayanlar bu desteklemeden yararlandırılmazlar.
a) Bu Tebliğde belirlenen hükümlere uymayanlar,
b) Gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve/veya belge ibraz edenler,
c) Kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları.
Finansman ve ödemeler
MADDE 12 – (1) Destekleme ödemeleri Bakanlığın cari yıl bütçesinde hayvancılık desteklemeleri için ayrılan kaynaktan sağlanır.
(2) Ödemeler T.C. Ziraat Bankası A.Ş. aracılığı ile yapılır. Bu Tebliğin uygulanması ile ilgili olarak T.C. Ziraat Bankası A.Ş.'ye destekleme tutarının % 0,2'si oranında hizmet komisyonu ödenir.
Denetim
MADDE 13 – (1) Destekleme ödemeleri ile ilgili hususlarda denetimi sağlayacak tedbirleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı alır.
Cezai hüküm ve hak mahrumiyeti
MADDE 14 – (1) Haksız ödendiği tespit edilen destekleme ödemeleriyle ilgili alacaklar ödemenin yapıldığı tarih itibarıyla, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ilgililerden tahsil edilmek üzere ilgili vergi dairelerine intikal ettirilir.
(2) Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumludur. Destekleme ödemelerinden idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmazlar.
Yürürlük
MADDE 15 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 16 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Cezai sorumluluklar
MADDE 18 – (1) Bu Tebliğde belirtilen ilgili merciler, kendilerine ibraz edilen ödemelere esas teşkil eden belgelerin kontrolünden ve kendi hazırladıkları belgelerden sorumludurlar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek haksız yere mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği ödenmesine neden olanlar ile haksız yere mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği ödemesinden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenleyen ve kullanan çiftçiler ve kamu görevlileri hakkında adli ve idari işlemler yapılır. Mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgeler ile yapılan ödemeler hariç haksız yere yararlandığı tespit edilen çiftçiler, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmazlar.
(2) Haksız yere mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği ödemesinden yararlanıldığının tespit edilmesi hâlinde, haksız yere yapılan ödemeler, ödeme yapılan çiftçilerden 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde geri alınır. Haksız yere yapıldığı anlaşılan mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği ödemesinin geri alınmasında, gecikme zammının hesaplanmasında esas alınacak tarih, çiftçiye mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesinin yapıldığı tarihtir. Haksız yere yapılan ödemelerin geri alınamaması hâlinde, bu ödemelerde kusuru bulunan kamu görevlileri hakkında 22/4/1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan belge veya belgeleri düzenleyen gerçek veya tüzel kişiler de geri alınacak tutarların ödenmesinde müştereken sorumlu tutulurlar.
(3) 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 53 üncü maddesinin son fıkrasında yer alan Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belge alma, verme, saklama ve ibraz yükümlülüklerine uymayan çiftçiler, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen avans, kredi, sübvansiyon, prim gibi ayni ve nakdi destek unsurlarından yararlanamazlar, hükmünün göz önünde tutulması, özellikle satışların müstahsil makbuzu ve fatura ile belgelendirilmesinde zorunluluk bulunmaktadır.
Yürürlük
MADDE 19 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 20 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.
Çiftçi Kayit Sistemine Dahil Olan Çiftçilere Mazot, Kimyevi Gübre ve Toprak Analizi Destekleme Ödemesi Yapilmasina Dair Teblig
TEBLİĞ |
Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE DAHİL OLAN ÇİFTÇİLERE MAZOT, KİMYEVİ GÜBRE VE
TOPRAK ANALİZİ DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2009/41)
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ, tarımsal üretimde üretim maliyetlerini önemli ölçüde etkileyen mazot, kimyevi gübre ve toprak analizinin birim alan üzerinden desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme uygulamalarında görev alacak kurum ve kuruluşların belirlenmesi, tarımsal faaliyette bulunan çiftçilere mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödenmesi ile ödemeye ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesi ve 14/4/2009 tarihli ve 27200 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemine Dahil Olan Çiftçilere Mazot, Kimyevi Gübre ve Toprak Analizi Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair 2009/14851 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 3 üncü maddesine istinaden, 2010 yılı içinde ödenecek olan 2009 yılı mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği uygulamalarına esas olmak üzere hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Tebliğde geçen;
a) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
b) Banka: T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’yi,
c) Bilgi İşlem Merkezi: Bakanlık Strateji Geliştirme Başkanlığı Yönetim Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığını,
ç) Çiftçi: ÇKS’ye kayıtlı gerçek ve tüzel kişileri,
d) Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS): Yönetmelikle oluşturulan ve çiftçilerin kimlik, arazi ve ürün bilgileri ile tarımsal desteklemelere ilişkin bilgilerin de kayıt altına alındığı veri tabanını,
e) İl/ilçe müdürlüğü: Bakanlık il/ilçe müdürlüğünü,
f) İl/ilçe tahkim komisyonu: Yönetmeliğe istinaden oluşturulan il/ilçe tahkim komisyonunu,
g) İl/ilçe tespit komisyonu: Yönetmeliğe istinaden oluşturulan il/ilçe tespit komisyonunu,
ğ) MD: Mazot Desteğini,
h) MD İcmal 1: İlçe müdürlüğü tarafından ÇKS’ye aktarılan bilgilere göre her köy/mahalle için çiftçi detayında mazot desteği hakedişlerini gösteren ve bir örneği Ek 3’de yer alan belgeyi,
ı) MD İcmal 2: İlçe müdürlüğü tarafından İcmal 1’deki bilgilere göre her ilçe için köy/mahalle detayında mazot desteği hakedişlerini gösteren ve bir örneği Ek 4’de yer alan belgeyi,
i) MD İcmal 3: İl müdürlüğü tarafından İcmal 2’deki bilgilere göre her il için ilçe detayında mazot desteği hakedişlerini gösteren ve bir örneği Ek 5’de yer alan belgeyi,
j) KGD: Kimyevi Gübre Desteğini,
k) KGD İcmal 1: İlçe müdürlüğü tarafından ÇKS’ye aktarılan bilgilere göre her köy/mahalle için çiftçi detayında kimyevi gübre desteği hakedişlerini gösteren ve bir örneği Ek 6’da yer alan belgeyi,
l) KGD İcmal 2: İlçe müdürlüğü tarafından İcmal 1’deki bilgilere göre her ilçe için köy/mahalle detayında kimyevi gübre desteği hakedişlerini gösteren ve bir örneği Ek 7’de yer alan belgeyi,
m) KGD İcmal 3: İl müdürlüğü tarafından İcmal 2’deki bilgilere göre her il için ilçe detayında kimyevi gübre desteği hakedişlerini gösteren ve bir örneği Ek 8’de yer alan belgeyi,
n) TAD: Toprak Analizi Desteğini,
o) TAD İcmal 1: İlçe müdürlüğü tarafından ÇKS’ye aktarılan bilgilere göre her köy/mahalle için çiftçi detayında toprak analizi desteği hakedişlerini gösteren ve bir örneği Ek 9’da yer alan belgeyi,
ö) TAD İcmal 2: İlçe müdürlüğü tarafından İcmal 1’deki bilgilere göre her ilçe için köy/mahalle detayında toprak analizi desteği hakedişlerini gösteren ve bir örneği Ek 10’da yer alan belgeyi,
p) TAD İcmal 3: İl müdürlüğü tarafından İcmal 2’deki bilgilere göre her il için ilçe detayında toprak analizi desteği hakedişlerini gösteren ve bir örneği Ek 11’de yer alan belgeyi,
r) Tarım arazisi: ÇKS’de kayıtlı olan arazileri,
s) Tarımsal faaliyet: Tarım arazisi üzerinde tarımsal üretim kaynaklarını fiilen kullanarak bitkisel ürünlerin üretilmesi veya yetiştirilmesini,
ş) Teftiş Kurulu Başkanlığı: Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığını,
t) TÜGEM: Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünü,
u) Yönetmelik: 16/4/2005 tarihli ve 25788 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Ödeme Esasları
Ödeme yapılacak çiftçiler
MADDE 5 – (1) Ödemeler, ÇKS’ye kayıtlı olan ve bu Tebliğde mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme uygulamaları ile ilgili belirtilen usul ve esaslara göre tarımsal faaliyette bulunan çiftçilere yapılır.
Ödemeye esas arazi büyüklüğü
MADDE 6 – (1) Çiftçilere, yılı içerisinde işledikleri ÇKS’de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılır. Müracaat ettikleri toplam arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılmaz.
Ödeme miktarı
MADDE 7 – (1) Bu Tebliğin 5 inci maddesinde belirtilen çiftçilere dekar başına mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılır. Toprak analizi desteği dekar başına 2,5 TL’dir. Dekar başına yapılacak mazot ve kimyevi gübre destekleme ödemesi miktarı Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulunun teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir.
(2) Mazot ve kimyevi gübre destekleme ödemeleri ürün gruplarına göre farklı miktarda olmak üzere üç ana ürün grubuna göre alan bazlı olarak yapılır. Birinci ürün grubunda; süs bitkileri, özel çayır mera ve orman emvali alanlar, ikinci ürün grubunda; hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları, üçüncü ürün grubunda yağlı tohumlu bitkiler ile endüstri bitkiler yetiştirilen alanlar yer almaktadır.
(3) ÇKS’ye kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin kimyevi gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1/1/2009 tarihi ile son müracaat tarihi arasında toprak analizi yaptırılması zorunludur. 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmaz.
(4) Toprak analizi desteği ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçiler Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1/1/2009 tarihi ile son müracaat tarihi arasında toprak analizi yaptırması zorunludur. Her toprak analizine en fazla 50 dekar için ödeme yapılacaktır. Her analiz en fazla 50 dekarlık bir tarım arazisini temsil eder.
Ödemeler için gerekli finansman ve ödeme planı
MADDE 8 – (1) Mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemeleri için gerekli finansman bütçenin ilgili kalemine tahsis edilen ödeneklerden karşılanır. Ödemeler, Bakanlık tarafından Bankaya kaynak aktarılmasını müteakip, il/ilçe müdürlüklerince ÇKS ’deki kayıtlara göre oluşturulan onaylı MD, KGD ve TAD İcmal 1’lere göre, Banka aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılır.
(2) 2009 Yılı mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi planı, mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteklemesi başvurusu yapan çiftçilere ait bilgilerin, ÇKS’ ye girişinin il ve ilçelerde tamamlanmasını müteakiben Bakanlık tarafından belirlenir. Ödemelere, Teftiş Kurulu Başkanlığınca yapılacak ön denetim çalışmalarının ve kontrollerin tamamlanması ve Bakanlık tarafından mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemeleri ile ilgili talimatların Bankaya gönderilmesinden sonra başlanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Uygulama
Görevli kurum ve kuruluşlar
MADDE 9 – (1) Mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği uygulaması, TÜGEM, tahkim komisyonları, il/ilçe müdürlükleri ve tespit komisyonları tarafından yürütülür.
Başvuruların kabulü
MADDE 10 – (1) Mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçiler, bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 4/12/2009 günü mesai saati bitimine kadar ilçe müdürlüklerine, merkez ilçede ise il müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Kadastro görmemiş köylere ilişkin tahkim komisyonlarınca yapılan çalışma planına göre her köy için son müracaat tarihi, 4/12/2009 tarihinden önce olmak kaydıyla belirlenir ve bu tarih 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre ilgili muhtara tebliğ edilir.
(2) İl müdürlükleri merkez ilçelerde, ilçe müdürlüklerinin yapmakla yükümlü oldukları görevleri yapar. İlçe müdürlükleri, köy/mahalle seviyesinde belli bir sıraya göre başvuruları değerlendirir. Çiftçiler, ÇKS’ de kayıtlı oldukları il/ilçe merkezlerine başvurur ve teslim ettikleri belgelerdeki bilgilerin doğruluğundan sorumludurlar. Başvuru yapan çiftçilerin bilgilerinde değişiklik olması halinde 4/12/2009 tarihine kadar ÇKS’ deki bilgilerini güncellemesi gereklidir.
Mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi başvuruları
MADDE 11 – (1) Çiftçiler, Ek 1’deki başvuru dilekçesi ile yararlanmak istedikleri destekleri işaretleyerek başvuruda bulunacaklardır. Ayrıca 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisi için kimyevi gübre destekleme ödemesi ile toprak analizi destekleme ödemesinden yararlanmak isteyen çiftçiler Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarca onaylanmış Ek-2’deki Toprak Analizi Formu ile müracaatta bulanacaklardır. Mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi, ÇKS’ de kayıtlı olan çiftçilerin tarımsal faaliyette bulunduğu arazileri üzerinden dekar başına yapılacaktır.
İstenecek bilgi ve belgeler
MADDE 12 – (1) Mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin ÇKS’ deki bilgilerini güncelleştirmeleri ve aşağıda belirtilen belgeleri, başvuru sırasında il/ilçe müdürlüklerine vermeleri gerekmektedir.
a) Mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği başvuru dilekçesi (Ek-1),
b) ÇKS’ye kayıtlı her bir 50 dekar ve üzeri tarım arazisinin kimyevi gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için Toprak Analizi Formu (Ek-2),
c) Toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin Toprak Analizi Formu (Ek-2),
d) ÇKS kaydı güncelleştirilmemiş çiftçiler için güncelleştirilmiş çiftçi kayıt formu.
Askı işlemleri
MADDE 13 – (1) İl/ilçe müdürlükleri tarafından mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödeme icmalleri oluşturulur. İlçe müdürlüklerince her ilçe merkezinin EK- 3, EK-6 ve EK- 9’daki mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteklemesi İcmal 1’i ilçe merkezinde ve köyün/mahallenin mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteklemesi İcmal 1’i kendi köyünde/mahallesinde ilgili ilçe müdürlükleri veya muhtarlıklar marifetiyle on gün süreyle askıya çıkarılır. Askıya çıkma tarihi ve saati ile askıdan indirme tarihi ve saati tutanağa bağlanır. Tutanak muhtar ve/veya aza tarafından güncel tarihle imzalanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmallerdeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. ÇKS’ ye mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi ile ilgili arazi miktarının eksik girilmesi durumunda, askı süresinde hatanın düzeltilmesi amacıyla başvurusu yapılmayan arazilerin eksik kısmı için mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılmaz.
(2) Mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteklemesi İcmal 1’lerinin askıda kalma süresi zarfında maddi hatalara ilişkin olarak yapılan yazılı itirazlar il/ilçe müdürlüklerine yapılacak olup, askı süresi ve bu sürenin bitiminden itibaren on gün içerisinde değerlendirilir. İncelenen çiftçi dosyalarında gerçeğe aykırılığın bulunmaması ve askı süresince itiraz edilmemesi ya da itirazların değerlendirilerek sonuçlandırılması hâlinde, ÇKS’den alınan Ek 4, Ek 7 ve Ek 10’daki mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği İcmal 2’ler ilçe müdürlüklerince düzenlenip, onaylanır ve il müdürlüğüne gönderilir. İlçe müdürlüklerinden alınan mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği İcmal 2’ler ve il müdürlüğünün onayladığı merkez ilçe mazot, kimyevi gübre ve toprak analiz desteği İcmal 2’si ile ÇKS’den alınan Ek 5, Ek 8 ve Ek 11’deki mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği İcmal 3’ün uyumu kontrol edilir.
(3) Bu Tebliğdeki başvuru bitiş tarihinden sonra askı süresi içinde verilen itiraz dilekçelerinde talep edilen değişiklikler dışında çiftçinin beyanı ile ÇKS’de yapılacak güncellemeler mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesine esas olmaz.
(4) Değerlendirme sonucunda mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği İcmal 1’ler düzeltilemez ya da bilgi ve belgelerle ilgili aykırılık, şikâyet ve/veya ihbar bulunması nedeniyle İcmal 1’ler oluşturulamaz ise, durum ilçe tahkim komisyonuna intikal ettirilir. İlçe tahkim komisyonunca çözümlenemeyen konular il tahkim komisyonuna gönderilir.
(5) İlçe müdürlüklerinden alınan İcmal 2’lerde gerçeğe aykırılık olması ya da il müdürlüklerine intikal eden şikâyet ve/veya ihbar olması durumunda, il müdürlüklerince bu sorunlar çözülmeye çalışılır. Çözüme kavuşturulamayan konular, il tahkim komisyonuna bildirilir. İl tahkim komisyonunda çözümlenemeyen konular ise TÜGEM’e gönderilir.
(6) Mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği İcmal 2’lerde gerçeğe aykırılığın bulunmaması ya da il müdürlüklerine intikal eden şikâyet ve/veya ihbarların, il müdürlüklerince çözümlenmesi hâlinde, ödemeye esas mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği İcmal 3’ler TÜGEM’e gönderilir.
Tahkim komisyonlarının görevleri
MADDE 14 – (1) Tahkim komisyonları, Yönetmelikte belirtilmiş olan görevlerine ilave olarak aşağıdaki görevleri yapar. Bu Tebliğ hükümlerinin uygulanması sırasında ortaya çıkabilecek ihtilaflı konuları çözmeye ve karar almaya yetkilidir. İl tahkim komisyonu; merkez ilçede, ilçe tahkim komisyonunun görevlerini de yapar.
a) Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılması için karar alır ve ilgili mercilerce uygulanması yönünde girişimde bulunur. Gerçeğe aykırı beyanda bulunan çiftçilerin mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemelerinden faydalandırılmamasını değerlendirir ve karara bağlar. Eğer, mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılmış ise yapılan ödemenin tamamı geri alınır. Ayrıca, gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğunu tespit eden merci ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunur.
b) Sahtecilik ve/veya kamu kurumunu dolandırmak gibi bir kastı olmaksızın, fazla mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesinden yararlanan çiftçilerin, kendi rızaları ile fazla aldıkları miktarları iade etmeleri halinde, mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemelerinden faydalanmalarına devam etmeleri ve haklarında cezai işlem yapılmamasına ilişkin karar verir.
c) Mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesinden faydalanmak üzere başvuruda bulunan çiftçilere ilişkin bilgilerin zamanında ÇKS’ye girilmesini sağlamak üzere her türlü tedbiri alır.
ç) Kadastro görmeyen köyler için son müracaat tarihini ve tespit komisyonlarının çalışma takvimini belirler. Kadastro görmeyen mahallerde tespit komisyonlarınca yapılan çalışmalar mülkiyetin tespitine esas çalışma değildir.
d) Tespit komisyonları çalışmalarına yardım edilmediği, çalışmaların engellendiği tespit komisyonu tutanağı ile belirlenen köylerin mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği kapsamından çıkarılmasına karar alabilir.
e) Yapılan arazi tespitlerinin sağlıklı olmasını teminen kadastro programına alınan yerlerde, kadastro çalışmalarından da faydalanılması için gerekli tedbirleri alır.
f) Kadastro programına alındığı halde; kadastro çalışmalarına yardım edilmediği, çalışmaların engellendiği Kadastro Müdürlüğünce bildirilen köylerin mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği kapsamından çıkarılmasına karar alabilir.
Uygulamaların denetimine ilişkin görev ve yetkiler
MADDE 15 – (1) Mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği uygulamasının denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Bakanlık yetkilidir. Mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği uygulamasına ilişkin yapılacak ön denetim ve denetimler Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yapılır.
(2) Teftiş Kurulu Başkanlığı, mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği müracaatları başladıktan sonra uygun göreceği tarihte ön denetime başlar.
(3) Teftiş Kurulu Başkanlığınca görevlendirilecek müfettişler tarafından örnekleme yöntemiyle ön denetim yapılır. Ön denetim, denetimin başladığı tarihten sonra kırkbeş gün içerisinde tamamlanır. Ön denetimler sonrasında, denetimler sırasında gerçeğe aykırı beyan tespit edilip edilmediği, edilmiş ise kimlere ilişkin olduğu, bir yazı ile il/ilçe müdürlüklerine bildirilir. İl/ilçe müdürlükleri kendilerine bildirilen ön denetim başlama tarihini takip eden kırkbeş gün sonraya rastlayan güne kadar, ön denetim yapan müfettişlerce kendilerine aksine bir bildirim yapılmaması hâlinde, mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesine engel bir durumun olmadığı anlaşılır. Ön denetim yapılan veya yapılmayan illerde/ilçelerde daha sonra tespit edilecek usulsüz işlemlere ilişkin sorumluluklar ortadan kalkmaz. Uygulamalar, ön denetimin yanı sıra mevzuatın öngördüğü her türlü denetime de tâbidir.
(4) Ön denetim, örnekleme yöntemiyle belirlenecek il, ilçe, köy veya mahallelerde, çiftçilerin yapmış oldukları başvurular üzerinden yapılır. Bu denetimler sırasında, çiftçilerin ÇKS’ deki kayıt ettirdikleri bilgilerde gerçeğe aykırı beyan veya verdikleri belgelerde sahte evrak tespit edilmesi hâlinde, haklarında ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulur. Ayrıca, sorumluluğu tespit edilen kamu görevlileri hakkında da gerekli yasal işlemler yürütülür. Müfettişler, gelen münferit şikâyet ve ihbarları ayrıca değerlendirir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Uygulamadan Yararlanamayacaklar
Uygulama dışında kalacak çiftçiler
MADDE 16 – (1) Aşağıdaki çiftçiler mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme uygulamasından yararlanamaz.
a) ÇKS’ de kayıtlı olmayan veya süresi içinde kayıtlı bilgilerini güncellemeyen.
b) Bu Tebliğin 12 nci maddesinde istenen belgelerle birlikte süresi içinde başvuru yapmayan.
c) Askı listelerinde isminin bulunmaması durumunda, askı süresi sonuna kadar hatalı kayıtların düzeltilmesi için yazılı başvuru yapmayan.
ç) Kamu tüzel kişileri.
Desteklemeye tabi olmayacak araziler
MADDE 17 – (1) Aşağıdaki araziler mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme uygulaması kapsamı dışındadır.
a) ÇKS’ye kaydı yapılmayan araziler.
b) Üretim yılı içerisinde herhangi bir üretim ya da üretim gayesiyle toprak işlemesi yapılmamış olan boş araziler.
c) Kadastro geçmemiş birimlerde, tapu sicil müdürlüklerinden onaylı tapu zabıt kaydına sahip olmayan çayır vasıflı araziler.
ç) Askı listelerinde toplam arazi miktarının hatalı olması durumunda, askı süresi sonuna kadar hatalı kayıtların düzeltilmesi için yazılı başvurusu yapılmayan araziler.
d) Orman ve tesis kadastrosu tamamlanmamış ormanla ilişkili alanlarda, Orman Genel Müdürlüğü temsilcisinin de bulunduğu tespit komisyonlarınca düzenlenen raporlarda, tarım arazisi haline getirilmediği tespit edilen araziler.
e) Tapuda tescili bulunmayan mülkiyeti ihtilaflı olup da, mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği askı işlemleri sırasında taraflardan birisince itiraz konusu yapılan araziler.
f) Kadastro programına alındığı halde; kadastro çalışmalarına yardım edilmediği, çalışmaların engellendiği kadastro müdürlüğünce bildirilen ve tahkim komisyonu tarafından mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği kapsamı dışında bırakılmasına karar verilen köylerdeki araziler.
g) Tespit komisyonları çalışmalarına yardım edilmediği, çalışmaların engellendiği tespit komisyonu tutanağı ile belirlenen ve tahkim komisyonu tarafından mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği kapsamı dışında bırakılmasına karar verilen köylerdeki araziler.
Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin ve tiftik üretiminin desteklenmesi
MADDE 8 – (1) Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve tiftik üretiminin artırılması için üretmiş oldukları tiftiği, 1/6/2000 tarihli ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanuna göre kurulmuş Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Tiftik birlik) ve/veya Kooperatiflerine satan üreticilere aşağıdaki esaslara göre destekleme primi ödenir.
a) Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin tiftik alımındaki görevleri ve yapacakları işlemler
1) Birlik, kooperatiflerinin bulunmadığı tüm üretim yerlerinde, geçici alım yerleri ve merkezleri açar.
2) Tiftik üretiminin desteklenmesi ile ilgili uygulama esaslarını önceden üreticilere duyuracak tedbirleri alır.
3) İl ve/veya ilçe müdürlüklerince bildirilen üreticilerin ürünü satın alır.
4) Yılı ürünü olması kaydıyla kendisine getirilen tiftik ürününün tamamını, birliğin ürün alım talimatı ile ekspertiz usul ve esaslarına göre satın alır.
5) Kooperatifler ve/veya Birlikçe, alınan ürünler için, üreticinin açık kimliğini belirten bir "müstahsil makbuzu" düzenlenir ve bir nüshası üreticiye verilir. Bu makbuzda; asgari olarak tiftik keçisi sayısı, ürünün cinsi ve kalitesi, miktarı, alım tarihi, alım fiyatı, tutarı, yapılan kesintiler, vergi numarası ve üreticinin net alacağı tutar ile destek ödemesi tutarları gösterilir. Müstahsil makbuzu nüshasının üretici tarafından beş yıl saklanması zorunludur.
6) Müstahsil makbuzlarındaki bilgiler, günlük olarak "alım bordrolarına" geçirilir. Bu bordroların gerekli sayıda nüshası yetkililerin isim ve imzalarını havi ve haftalık olarak, hazırlanır kooperatifler ve/veya Birliklere teslim edilir.
b) Müracaat yeri ve şekli
1) Geçici alım yerleri ve merkezlerinin açıldığı yerlerde üreticiler kooperatifler ve/veya birliklerine dilekçe ile müracaat ederler.
2) Geçici alım yerleri ve merkezlerinin açılmadığı yerlerde il ve/veya ilçe müdürlüklerine dilekçe ile müracaat ederler. İl ve/veya ilçe müdürlükleri bu müracaatları en yakın kooperatife veya birliğe bildirir.
c) Ödeme icmallerinin hazırlanması
1) Kooperatifler ve/veya birlik aracılığı ile ödenecek olan desteklemeye esas olan icmaller ile üreticinin hesabına ödenecek icmaller ayrı ayrı Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği tarafından hazırlanır.
2) Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliğince yılı içinde Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen destekleme birim fiyatı üzerinden tüm kooperatiflerin ve üreticilerin ayrı ayrı gösterildiği Hak Ediş icmali düzenlenerek yazı ile tiftik alımının yapıldığı il ve ilçe müdürlüklerinin onayına sunulur.
3) İl/ilçe müdürlüğü "Tiftik Desteklemeleri Hak Ediş Belgesi" icmallerini teslim tarihinden itibaren beş iş günü içinde inceler ve onaylar. İl müdürlüğü onaylanan listeyi 2009 Haziran ayı sonuna kadar TÜGEM’e gönderir.
4) TÜGEM icmallerde bildirilen destekleme tutarını, tiftik alımını gerçekleştiren kooperatife ve/veya birliğe, kooperatif ve/veya birlik dışında icmal listesinde yer alan üreticiye ödenmek üzere, Banka’ya gönderir.
5) Kooperatifler ve/veya birlikler, destekleme ödemelerini hak sahiplerine yedi gün içerisinde müstahsil makbuzu, çeki ve tesellüm makbuzu belgelerine istinaden yapar.
Çiğ süt üretiminin desteklemesi
MADDE 9 – (1) Süt desteklemesi aşağıdaki esaslara göre yapılır.
a) Desteklemeden yararlanacak olanlar;
Üretmiş olduğu çiğ sütü, Bakanlıktan Çalışma İzni, Üretim İzni ve Süt Teşvik Kod Numarası almış, Gıda Siciline kayıtlı olan süt işleme tesislerine, fatura ve/veya müstahsil makbuzları karşılığında satan üreticilere; Ulusal Süt Kayıt Sistemi veri tabanına kaydettirmek şartıyla aylar bazında hazırlanan ödeme icmalleri esas alınarak yılda bir kez, koyun ve keçi sütüne farklı olmak üzere beher litre çiğ süt için destekleme yapılır.
b) Müracaat yeri, şekli ve zamanı;
1) Desteklemeden yararlanmak isteyen üreticiler; örgütlü ise üyesi bulunduğu üretici örgütleri aracılığı ile, örgütlü değilse bizzat Ulusal Süt Kayıt Sistemi veri girişinden sorumlu olan Süt Üretici Birliklerinin kurulu olduğu yerlerde bu birliklere, olmayan yerlerde il/ilçe müdürlüklerine müracaat ederler.
2) Satılan çiğ süt miktarına ait fatura ve/veya müstahsil makbuzu en geç takip eden ayın sonunda İcmal-1’i hazırlayacak üretici örgütlerine ve/veya il/ilçe müdürlüklerine teslim edilir.
c) İstenecek belgeler
1) İcmal-1’i hazırlayacak olan üretici örgütleri için üyesi olduğu Merkez Birliğince düzenlenmiş icmal hazırlama yetki belgesi
2) Satılan süt miktarı litre olarak düzenlenmiş fatura ve/veya müstahsil makbuzları,
3) Üretici örgütlü ise üyelik durumunu gösteren yazı,
d) Destekleme icmallerinin hazırlanması döneminde uyulacak esaslar;
1) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa uygun, üçer nüsha ve olarak aylık olarak düzenlenen müstahsil makbuzunun aslı ve/veya faturaların ikinci nüshaları destekleme için esas alınır. Bunların her ne suretle olursa olsun, fotokopileri veya onaylı suretleri kesinlikle dikkate alınmaz. Müstahsil makbuzu ve/veya faturalarda süt teşvik kod numaraları ile birlikte süt işleme tesisinin adı, adresi, üreticinin adı ve soyadı, adresi ve teslim edilen süt miktarı (litre olarak), sütün litre fiyatı, tutarı, süt işleme tesisi yetkilisinin imzası ve kaşesi bulunmalıdır.
2) Süt icmallerinin hazırlanması ve incelenmesinde, üreticilere ait fatura ve/veya müstahsil makbuzları, hayvan sayısı ve satılan süt miktarı dikkate alınır. Üreticinin sahip olduğu hayvan sayısı ile sattığı süt miktarının uyumlu olmaması durumunda üretici icmal listesinden çıkarılır.
3) Süt destekleme kapsamına alınan süt işleme tesisleri, aldıkları süt miktarını il/ilçe müdürlüklerine bildirmek zorunda olup, mevsimlik çalışan işletmeler hariç, üç ay içinde verisi gelmeyen süt işleme tesislerinin süt teşvik kod numaraları iptal edilir.
4) Desteklemeden yararlanacak olan gerçek ve tüzel üreticilerin Türkvet’e kayıtlı olup olmadığı incelenir. Koyun ve keçi sütü desteklemesinde bu şart aranmaz.
e) Destekleme icmallerinin hazırlanması;
1) Süt Üretici Birliklerinin kurulu olduğu yerlerde; örgütlü üreticinin icmal-1 listeleri örgütlerince, örgütsüz üreticinin icmal-1 listeleri ise Süt Üretici Birliklerince aylar bazında hazırlanır. İcmal-1 listelerinin Ulusal Süt Kayıt Sistemine veri girişleri bu birlik tarafından yapılır.
2) Süt Üretici Birliklerinin kurulu olmadığı yerlerde; örgütlü üreticinin icmal-1 listeleri örgütlerince, örgütsüz üreticinin icmal-1 listeleri ise il/ilçe müdürlüklerince aylar bazında hazırlanır. İcmal-1 listelerinin Ulusal Süt Kayıt Sistemine veri girişleri il/ilçe müdürlüklerince yapılır.
3) Örgütlü üreticinin üyelik durumunun, İcmal-1 listelerinde gösterilmesi zorunludur.
4) Aylar bazında Ulusal Süt Kayıt Sistemi veri tabanına uygun bulunarak kaydedilen İcmal-1 listeleri, sistem üzerinden İcmal-2 listeleri şeklinde düzenlenir.
5) Aynı zamanda örgüt bazlı icmaller, süt üreticileri birliklerinin kurulu olduğu yerlerde bu birliklerce olmadığı yerlerde il/ilçe müdürlüklerince üyelerine bildirilmek üzere icmal-1’i hazırlayan üretici örgütlerine de gönderilir.
f) Destekleme icmallerin askıya çıkarılması;
1) İcmal -2 listeleri Ulusal Süt Kayıt Sistemi üzerinden en geç 19/2/2010 tarihine kadar alınır. Bu tarihten itibaren listeler, il/ilçe müdürlüklerinde üretici örgütlerine ve üreticilere duyurulacak şekilde beş iş günü süreyle askıya çıkarılır.
2) Askı başlangıç tarihi tatil gününe rastlarsa takip eden iş günü askıya çıkarılır. Askıya çıkarma tarihi ve saati ile askıdan indirme tarihi ve saati ilçe müdürlüğü ile üretici örgütü temsilcilerince tutanağa bağlanır ve güncel tarihle imzalanması sağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise listelerdeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz.
3) Askı süresinde icmal-2 listelerine yapılan itirazlar, s
Hayvanciligin Desteklenmesi Hakkinda Uygulama Esaslari Tebligi 7
TEBLİĞ |
||
Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: HAYVANCILIĞIN DESTEKLENMESİ HAKKINDA UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2009/44)
BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ, Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karar ile ilgili usul ve esaslar kapsamında, ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi, hayvansal üretimin artırılması ve kayıt altına alınması amacıyla, anaç sığır, anaç manda, damızlık anaç koyun ve keçi, tiftik keçisi, ipek böceği, arı, su ürünleri yetiştiricilerinin, suni tohumlamadan doğan buzağıların, kaba yem açığının kapatılması amacıyla yem bitkileri ekilişi yapan üreticilerin, kayıtlı çiğ süt üreticilerinin, hayvan hastalıklarının önlenmesi için tazminatlı hayvan hastalıklarının, ari işletmeler kurulabilmesi için hastalıktan ari işletmelerin, hastalıklara karşı programlı aşı uygulayıcılarının, akredite veteriner hekim uygulamalarının, hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi ile sözleşmeli besiciliğin desteklenmesi amaçlanmıştır. Hukuki dayanak MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesi ve 14/4/2009 tarihli ve 27200 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2009/14850 sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararına dayanılarak hazırlanmıştır. Tanımlar MADDE 3 – (1) Bu Tebliğin uygulanmasında; a) Akredite Veteriner Hekim: Bakanlıkça akredite veteriner hekim sertifikası verilmiş ve il müdürlüklerince görevlendirilmiş veteriner hekimi, b) Aktif koloni (Arılı Kovan): Üreme kabiliyetine haiz ana arısı ve üç çerçevesi yavrulu olmak üzere nektar akım döneminde en az yedi arılı çerçeveli (eski tip kolonilerde çerçeve aranmaz) arı ailesini, c) Anaç manda: 1/1/2008 tarihinden önce doğmuş dişi mandayı, ç) Anaç sığır:1/1/2008 tarihinden önce doğmuş dişi sığırı, d) Arıcılık kayıt sistemi (AKS): Arı yetiştiricileri birliği ve bal üreticileri birlik üyelerinin arı kolonilerine ait bilgilerin merkezi bir veri tabanında kayıt altına alınarak, kovanlarının etiketlendiği destekleme ödemelerinin uygulandığı, izlendiği, raporlandığı, Bakanlık ile Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından ortak tutulan kayıt sistemini, e) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını, f) Banka: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünü, g) Banka şubesi: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Şube Müdürlüklerini, ğ) Birlik: Hayvancılık ve su ürünleri konularında faaliyet gösteren yetiştirme, hayvansal üretim, ıslah ve pazarlama amaçlı Bakanlıkça kurulan birlikleri, h) Çiftçi belgesi: Maliye Bakanlığının 2/12/2000 tarihli ve 24248 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 237 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca, Ziraat Odası bulunan yerlerde bu odalar tarafından verilen, ziraat odası bulunmayan yerlerde ise il/ilçe müdürlükleri tarafından düzenlenen belgeyi, ı) Çiftçi kayıt sistemi (ÇKS): Yönetmelikle oluşturulan ve çiftçilerin kimlik, arazi ve ürün bilgileri ile tarımsal desteklemelere ilişkin bilgilerin de kayıt altına alındığı veri tabanını, i) Damızlık anaç koyun- keçi: 15 ay ve üzeri yaşta olan dişi koyun ve keçiyi, j) EBK: Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğünü, k) E-ıslah: Bakanlık ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğince ortak tutulan sığır cinsi hayvanların kaydedildiği veri tabanını, l) Enstitü: Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı araştırma enstitülerini, m) Hareketli sistemlerde su ürünleri yetiştiriciliği: Su ürünleri yetiştirmek üzere tasarlanan gemi ve benzeri sistemlerde yapılan su ürünleri yetiştiriciliğini, n) Hastalıktan ari işletme: Koruyucu tedbirlerin alınarak işletmedeki hayvanların Sığır Tüberkülozu ve Sığır Brusellozu hastalıkları yönünden ari olduğu onaylanan işletmeyi, o) Hayvan Kayıt Sistemi: Yönetmelikle oluşturulan ve işletmelerin, yetiştiricilerin ve sığır cinsi hayvanların kimlik bilgilerinin kayıt altına alındığı Türkvet veri tabanını, ö) Irk: Destek ödemesine konu olan saf yerli büyükbaş ve küçükbaş hayvan ırkları ile Kafkas Arı ırkını, p) İl müdürlüğü: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlüğünü, r) İlçe müdürlüğü: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İlçe Müdürlüğünü, s) İl/İlçe tahkim komisyonu: Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinin 4 üncü maddesine istinaden oluşturulan komisyonu, ş) İşletme: Hayvanların barındırıldığı, tutulduğu, bakıldığı veya beslendiği herhangi bir tesis, kuruluş veya açık hava çiftliği durumundaki yerleri, t) İşletme Tescil Belgesi: Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği hükümlerine göre hayvanların barındırıldığı, tutulduğu, bakıldığı veya beslendiği herhangi bir tesis, kuruluş veya açık hava çiftliği durumundaki yerlere il veya ilçe müdürlüklerince verilen belgeyi, u) Karkas: Kesilen hayvanların kanının akıtılıp, yüzüldükten, iç organları çıkartılıp, baş ve ayakları ayrıldıktan sonra elde edilen gövdeyi, ü) Kombina: Kırmızı Et ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik hükümlerine göre Bakanlıkça çalışma izni verilmiş, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğünün kombinaları ile Et ve Balık Kurumunun kombinalarına 300 Km.’den daha uzak mesafedeki iller için (Hayvancılığın desteklenmesi hakkındaki kararda yer alan iller) Et Balık Kurumu tarafından anlaşma yapılmış özel kombinaları, v) KORGEM: Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünü, y) Kuluçkahane: Su ürünleri damızlık materyallerinden yumurta ve yavru materyaller elde etmek için kurulan tesisleri, z) Kültür ırkı: Verim özellikleri bakımından ıslah edilmiş sığır ırklarını, aa) Ortak: Tarım Kredi Kooperatiflerinin ortaklarını, bb) Pasaport: Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği hükümlerine göre kulak küpesi ile tanımlanıp Türkvet veri tabanına işlendikten sonra hayvan hakkında gerekli bilgileri içeren ve bilgisayardan il ve ilçe müdürlüğü tarafından çıktısı alınarak hayvan sahibine verilen belgeyi, cc) Randıman: Kesilen hayvandan elde edilen karkas kilogramının hayvanın ödemeye esas canlı kilosuna oranını, çç) Resmi veteriner hekim: Bakanlıkça 8/5/1986 tarihli ve 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununun uygulamasında görevlendirilen veteriner hekimi, dd) Seçim komisyonu: TAGEM, enstitü, il/ilçe müdürlüğü temsilcilerinden oluşan komisyonu, ee) Serbest veteriner hekim: Mesleğini 9/3/1954 tarihli ve 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına Türk Veteriner Hekimler Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanuna göre serbest olarak icra eden veteriner hekimleri, ff) Sığır cinsi hayvan: Et üretimi, süt üretimi, damızlık veya diğer amaçlarla yetiştirilen Bison bison ve Bubalus bubalus türü hayvanlar dahil her yaştaki sığır ve mandaları, gg) Soy kütüğü: Pedigri düzenlemeye esas olacak bilgilerin düzenli olarak toplandığı veri tabanını, ğğ) Soykütüğü- Önsoykütüğü Sistemi: Bakanlık ve Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ortaklığında e-ıslah veri tabanı ile yürütülen sığır kayıt sistemini, hh) Sözleşmeli yetiştirici: Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karar kapsamında sözleşmeli besicilik yapan yetiştiricileri, ıı) Su ürünleri işleme tesisi: Su ürünlerinin hammaddeden başlayarak, sınıflandırma, işleme, değerlendirme, tüketime veya pazarlamaya elverişli hale getirme işlemlerinin yapıldığı, satış yerlerine gönderilmek veya ihraç edilmek üzere depolandığı (fabrika gemileri dahil) tesisler ile bu tesisleri tamamlayıcı ünitelerini ihtiva eden ve Bakanlıktan çalışma izni alınmış yerleri, ii) Su ürünleri kayıt sistemi (SKS): Su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili bilgilerin merkezi bir veri tabanında kayıt altına alındığı ve destekleme ödemelerinin uygulandığı, izlendiği, raporlandığı, Çiftçi Kayıt Sisteminin bir alt bileşeni olan kayıt sistemini, jj) Su ürünleri kuluçkahane yetiştiricilik belgesi: Su ürünleri damızlık materyallerinden yumurta ve yavru materyaller elde etmek için kurulan tesislere TÜGEM tarafından verilen belgeyi, kk) Su ürünleri yetiştiriciliği: Yetiştiricilik tesislerinde, entansif, yarı entansif veya ekstansif şartlarda yapılan, su ürünlerini üretme ve/veya büyütme faaliyetini, ll) Su ürünleri yetiştiricilik belgesi: Su ürünleri üretim faaliyetinde bulunan yetiştiricilere TÜGEM tarafından verilen belgeyi, mm) Şirket: Desteklemeye esas konularda faaliyet gösteren 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre kurulmuş şirketleri, nn) TAGEM: Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünü, oo) TÜGEM: Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünü, öö) TÜRKVET: Yönetmelikle oluşturulan ve işletmelerin, yetiştiricilerin ve sığır cinsi hayvanların kimlik bilgilerinin kayıt altına alındığı veri tabanını, pp) Ulusal Süt Kayıt Sistemi (USKS): Üreticilerin sattığı süt ve kendileri ile ilgili bilgilerin merkezi bir veri tabanında kayıt altına alındığı ve destekleme ödemelerinin uygulandığı, izlendiği, raporlandığı, Bakanlık ile Süt Üreticileri Birliklerince ortak tutulan kayıt sistemini, rr) Yerinde geliştirme: Saf yetiştirme ve seleksiyon uygulanarak çiftlik hayvan genetik kaynaklarının verim özelliklerinin geliştirilmesini, ss) Yerinde koruma: Evcil hayvanların doğal olarak yetiştirildikleri bölgede, rastgele çiftleştirme yöntemi uygulanarak, sahip oldukları ırkın özelliklerini gösteren saf hayvanlardan oluşan yeterli büyüklükte bir sürü veya sürüler halinde korunmasını, şş) Yetiştirici/üretici: Kamu kurum ve kuruluşları hariç, gerçek ve tüzel kişileri, tt) Yetiştirici/üretici örgütü: Merkez birliği düzeyinde örgütlenmiş, 28/2/2001 tarihli ve 4631 sayılı Hayvan Islahı Kanununa göre kurulmuş ıslah amaçlı birlik üyeleri, 29/6/2004 tarihli ve 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununa göre kurulmuş üretici birlik üyeleri, Bakanlıkça kuruluşuna izin verilen 27/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulmuş hayvancılık faaliyeti yürüten tarımsal amaçlı kooperatiflerin Merkez Birliklerine ortak olan üst birlik ortağı kooperatif ortaklarını, uu) Yetiştiricilik tesisi: Su ürünleri yetiştiriciliğinin yapıldığı yerleri, üü) Yönetmelik: 16/4/2005 tarihli ve 25788 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğini, ifade eder. Kaynak aktarımı ve ödemeler MADDE 4 – (1) Desteklemeler için gerekli kaynak, bütçede hayvancılığın desteklenmesi için ayrılan ödenekten karşılanır ve Bakanlık tarafından gerekli paranın aktarılmasını müteakip Banka aracılığı ile ödenir. İKİNCİ BÖLÜM Anaç Sığır - Manda Yetiştiriciliği, Suni Tohumlamadan Doğan Buzağı, Damızlık Anaç Koyun- Keçi Yetiştiriciliği, Tiftik Keçisi Yetiştiriciliği ve Tiftik Üretiminin Arttırılması ile Çiğ Süt Desteklemeleri Anaç sığır ve manda yetiştiriciliği desteklemeleri MADDE 5 – (1) Anaç Sığır ve Manda desteklemesi aşağıdaki esaslara göre yapılır. a) Desteklemeden yararlanacak olanlar; Kriterleri aşağıda belirlenen, 31/12/2009 tarihi itibariyle en az beş baş anaç sığıra sahip, örgütlü yetiştiriciler yılda bir kez olmak üzere hayvan başına desteklemeden yararlandırılır. Tarımsal amaçlı kooperatifler ve süt üreticileri birlikleri, tebliğde tanımlanan yetiştirici/üretici örgütlerinden birine tüzel kişilik olarak üye olması halinde tek işletme olarak kabul edilir. Anaç manda desteğinden yararlanacak olan yetiştiricilerde örgütlülük ve sayı şartı aranmaz. b) Müracaat yeri, şekli ve zamanı; 1) Anaç sığır desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, üyesi bulunduğu örgüte dilekçe ile başvurur. Üretici örgütleri, üyeleri adına 1/12/2009 ile 31/12/2009 tarihleri arasında il/ilçe müdürlüklerine müracaat eder. 2) Anaç manda desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, 1/11/2009 ile 31/12/2009 tarihleri arasında başvuru dilekçesi ile il/ilçe müdürlüklerine müracaat eder. 3) Müracaatında eksikleri veya yeterliliği olmayanlar yazılı olarak uyarılır ve üç gün içerisinde eksikliğin tamamlanması istenir. c) İstenecek belgeler; 1) Anaç sığır desteklemesinde; ekinde başvuruda bulunan üyelerinin listesi ile merkez birliklerinden alınan icmal hazırlama yetki belgesi bulunan yetiştirici örgütlerinin başvuru dilekçesi, 2) Anaç manda desteklemesinde, başvuru dilekçesi ve Türkvet İşletme Tescil belgesi, ç) Desteklenecek anaç sığır ve mandalarda aranacak şartlar; 1) Anaç sığır ve manda desteklemesinden faydalanacak yetiştiricilerin; sığırları, Türkvet ve E-Islah veri tabanına, anaç mandaları ise Türkvet veri tabanına kayıtlı olmalıdır. 2) Anaç sığırlar kültür ırkı veya kültür ırkı melezi olmalıdır, işletmede bulunan anaç sığırların aynı ırktan olma şartı aranmaz. 3) Sığırlarda 15 aydan önce tohumlanan hayvanlar desteklemeden faydalanamaz. 4) Desteklenecek mandalara, Tebliğin yayım tarihinden itibaren en az bir kez şap aşısı yaptırılmış ve Türkvet’e kaydedilmiş olmalıdır. 5) Anaç sığırlar Türkvet ve/veya E-Islah kayıt sistemlerinde, anaç mandalar ise Türkvet kayıt sisteminde desteklemeye müracaat eden işletmede adına 1/10/2009 tarihinden önce kayıt edilmiş olmalıdır. 6) Anaç sığır desteklemesinde; işletmenin anaç sığır mevcudu Türkvet ve E-Islah, ırk ve doğum tarihi bilgileri e-ıslah kayıt sistemlerinden alınır. 7) Soykütüğü farkından faydalanacak üretici sığırlarını, E-Islah’ın soykütüğü bölümüne 1/10/2009 tarihinden önce kayıt ettirmiş olmalı ve 2009 yılında soykütüğünde ay olarak üyelik süresinin 2/3’ü kadar işletmesinde süt ölçümü yapmalı ve döl kontrolü çalışmaları ile ilgili talimatlara uyulmalıdır. Bu şartları sağlamayan ve talimatları uygulamayan üretici ile 1/10/2009 tarihinden sonra soykütüğüne üye olanlara, soykütüğü için verilen fark ödenmez. Soykütüğü faaliyetlerinin ve desteklemesinin yürütülmesinden Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ve il birlikleri sorumlu olup, gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. d) İcmallerin hazırlanması öncesinde il/ilçe müdürlüklerince yapılacak işlemler; 1) Destekleme ve müracaat koşulları ile zamanını yetiştiricilere yerel duyuru imkânları ile duyurarak, gerekli tedbirleri alır. Anaç sığır desteklemesinde yetiştiricilerin T.C. kimlik numarası ile Banka hesap numarasının e-ıslah veri tabanında kaydedilmesini sağlar. 2) Destekleme ile ilgili kayıtların düzenli olarak kayıt sistemlerine işlenmesini sağlar. Belgelerin düzenlenmesi ve veri girişlerinin vaktinde yapılmasından görevli kişiler ve kuruluşlar sorumludur. 3) Yetiştiriciler, işletmelerindeki anaç sığırlar ile desteklemeye esas kayıtların 31/12/2009 tarihine kadar Türkvet ve E-Islah veri tabanında güncellenmesinden sorumludur. 4) Anaç sığır desteklemesinde, E-Islah veri tabanında, müracaatı olan yetiştiricinin ve örgütünün 15/1/2010 tarihine kadar belirtilmesi işlemini yapar. e) Anaç sığır destekleme ödemesine esas çalışmalar; 1) Türkvet ve E-Islah veri tabanlarının 31/12/2009 tarihli verilerinden yararlanılarak, tebliğde yer alan kriterler doğrultusunda TÜGEM tarafından icmal-1 (askı listesi) hazırlanır ve e-ıslah veri tabanından 20/1/2010 tarihine kadar yayınlanır. Yayını takiben icmal-1 il/ilçe müdürlüklerinde beş gün süreyle askıya çıkarılır. 2) Askı başlangıç tarihi tatil gününe rastlarsa takip eden iş günü askıya çıkarılır. Askıya çıkarma tarihi ve saati ile askıdan indirme tarihi ve saati ilçe müdürlüğü ile üretici örgütü temsilcilerince tutanağa bağlanır ve güncel tarihle imzalanması sağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise kamu aleyhine olan hâller hariç icmal-1 deki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. Yapılan itirazlar il/ilçe müdürlüklerince değerlendirilerek Türkvet ve E-Islah’da eksik olan bilgilerin kaydedilmesi on iş günü içerisinde sağlanır. Hayvan mevcudu ile ilgili itiraz kabul edilmez. 3) İcmal-2’ ler, Türkvet ve E-Islah veri tabanlarının 31/12/2009 ve 15/2/2010 tarihli verileri esas alınarak on gün içerisinde TÜGEM tarafından hazırlanır ve e-ıslah veri tabanında yayınlanır. Yayınlanan İcmal-2’ler ilçe müdürlüklerince onaylanır ve il müdürlüğüne gönderilir. 4) İlçelerden gelen onaylanmış icmal-2’ler ile merkez ilçenin icmal-2’si il müdürlükleri tarafından kontrol edilir, onaylanır ve ödemeye esas olmak üzere 2010 Mart ayı sonuna kadar TÜGEM’e gönderilir. Aynı zamanda örgüt bazlı icmaller, üyelerine bildirilmek üzere üretici örgütlerine de gönderilir. f) Anaç manda destekleme ödemesine esas çalışmalar; 1) Müracaatı olan yetiştiricilerin, Türkvet verilerinden yararlanılarak Tebliğde yer alan kriterler doğrultusunda il/ilçe müdürlüklerince icmal-1 (askı listesi) hazırlanır ve 15/1/2010 tarihinden itibaren beş gün süreyle askıya çıkarılır. 2) Askı başlangıç tarihi tatil gününe rastlarsa takip eden iş günü askıya çıkarılır. Askı bilgileri imza ile tutanağa bağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise kamu aleyhine olan hâller hariç icmal-1 deki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. Yapılan itirazlar il/ilçe müdürlüklerince değerlendirilerek 1/2/2010 tarihine kadar Türkvet’te gerekli düzeltmelerin yapılması, eksikliklerin giderilmesi sağlanır. 3) İlçe müdürlüklerince icmal-1 ile itirazlar ve değerlendirmeler doğrultusunda icmal-2 hazırlanır, onaylanır ve il müdürlüğüne gönderilir. Merkez ilçelerde icmal-2 hazırlama il müdürlüklerince yapılır. 4) İlçelerden gelen onaylanmış icmal-2’ler ile merkez ilçenin icmal-2’si il müdürlükleri tarafından kontrol edilir, onaylanır ve ödemeye esas olmak üzere 2010 Şubat ayı sonuna kadar TÜGEM’e gönderilir. g) Desteklemede kullanılacak dilekçe ve icmal örnekleri; Desteklemede kullanılacak başvuru dilekçeleri, üye listesi tablosu, icmal örnekleri TÜGEM tarafından talimatla belirlenir. Buzağı desteklemesi MADDE 6 – (1) Soykütüğü-Önsoykütüğü Sistemine kayıtlı analardan suni tohumlama sonucu doğan tüm buzağılara, destekleme ödemesi aşağıdaki esaslara göre yapılır; a) Buzağı Desteklemesinden yararlanacak olanlar; 1) Bu destekleme E-Islah veri tabanına kayıtlı saf kültür ırkı veya melezi sığırların aynı kültür ırkı boğanın spermasıyla, yerli ırk ve melezi sığırların ise ırkına bakılmaksızın suni tohumlama sonucu doğan ve Türkvet’te de kayıtlı olan 2009 yılı doğumlu tüm buzağıları için ödenir. 2) Dişi buzağılara Brusella S-19 aşısı yapılmış ve Türkvet’e kaydedilmiş olmalıdır. 3) İşletmenin E-Islah’a kayıt tarihinden önce doğan buzağılar desteklemeden yararlanamaz. 4) Desteklemeden her buzağı bir kez faydalanır. 5) İkiz veya üçüz doğan her buzağı desteklemeden faydalanır. 6) Buzağının doğum bilgisi E-Islah veri tabanından alınır ve destekleme buzağının doğduğu işletmeye ödenir. Doğum bilgileri ve doğduğu işletmesi E-Islahta belirlenemeyen buzağılar için destekleme ödemesi yapılmaz. 7) Buzağının doğumunu sağlayan suni tohumlama uygulaması, buzağının doğum tarihinden 210-295 gün öncesinde ve ülkemizde yapılmış olmalıdır. Suni tohumlama bilgisinin e-ıslah veri tabanında kayıt edilmiş olması zorunludur. 8) On beş aylık yaştan (450 gün) önce tohumlanan hayvanların buzağısı desteklemeden faydalandırılmaz. 9) Türkvet ve E-Islah’a kaydedilmeden ölen, kesilen veya satılan buzağılar ile ölü doğum ve yavru atıkları desteklemeden faydalandırılmaz. E-ıslah’a ve Türkvet’e kaydedildikten sonra ölen, kesilen veya satılan buzağılar desteklemeden faydalandırılır. 10) Belgelerin düzenlenmesi ve veri girişlerinin vaktinde yapılmasından görevli kişiler ve kuruluşlar sorumludur. b) Müracaat şekli, zamanı, yeri ve duyuru; Desteklemeden yararlanmak isteyen üreticilerden, soykütüğüne kayıtlı olanlar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği aracılığı ile, önsoykütüğüne kayıtlı olanlar ise şahsen il/ilçe müdürlüklerine 1/10/2009 – 31/12/2009 tarihleri arasında dilekçe ile müracaatta bulunurlar. c) İcmallerin hazırlanması öncesinde il/ilçe müdürlüklerince yapılacak işlemler; 1) Müracaatların düzenli yapılması için destekleme ve müracaat koşullarını üreticilere yerel duyuru imkânları ile duyurarak, gerekli tedbirleri alır. 2) İl/ilçe müdürlükleri, suni tohumlama, buzağı ve desteklemeye esas bilgilerin E-Islah ve Türkvet kayıt sistemlerine, yetiştiricilerin T.C. kimlik numarası ve Banka hesap numarasının ise e-ıslah veri tabanına zamanında kaydının yapılmasını sağlar. 3) Destekleme için müracaat eden yetiştiricinin 15/1/2010 tarihine kadar e-ıslah veri tabanında tanımlanmasını sağlar. ç) İcmallerin düzenlenmesi ve destekleme ödemesine esas çalışmalar; 1) 20/1/2010 tarihine kadar Tebliğde yer alan kriterler doğrultusunda müracaatı olan yetiştiriciler için desteklemeye esas icmal-1 (askı listesi) e-ıslah veri tabanından hazırlanır ve İl/ilçe müdürlüklerince beş gün süreyle üreticilere duyurulacak şekilde askıya çıkarılır. Askı bilgileri imza ile tutanağa bağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise kamu aleyhine olan hâller hariç icmal-1 deki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar icmal-3’ün hazırlanmasında değerlendirmeye alınır. Yapılan itirazlar doğrultusunda kayıt sistemlerinde düzeltmeler yapılır, eksiklikler giderilir. 2) 15/2/2010 tarihli verilerden yararlanılarak 20/2/2010 tarihine kadar E-Islah’tan yayınlanan icmal-2’ler ilçe müdürlüklerince onaylanır ve il müdürlüğüne gönderilir. Merkez ilçeye ait icmal-2 il müdürlüğü tarafından onaylanır. İcmal-2’ler il müdürlükleri tarafından kontrol edilir, onaylanır ve ödemeye esas olmak üzere 15/3/2010 tarihine kadar TÜGEM’e gönderilir. 3) 2010 Temmuz ayının ilk haftası tebliğde yer alan kriterler doğrultusunda müracaatı olan yetiştiricileri için icmal-2 deki buzağılar hariç olmak üzere desteklemeye esas icmal-3 (askı listesi) TÜGEM tarafından e-ıslah veri tabanından hazırlanır ve yayınlanır. İl/ilçe müdürlükleri tarafından e-ıslahtan alınan listeler, beş gün süreyle üreticilere duyurulacak şekilde askıya çıkarılır. Askı bilgileri imza ile tutanağa bağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise kamu aleyhine olan hâller hariç icmal-3 deki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. Yapılan itirazlar doğrultusunda kayıt sistemlerinde düzeltmeler yapılır, eksiklikler giderilir. 4) 1/8/2010 tarihli E-ıslah ve Türkvet kayıtlarından tebliğde yer alan kriterler doğrultusunda icmal-4 TÜGEM tarafından hazırlanır ve 10/8/2010 tarihine kadar E-ıslah’tan yayınlanır. İcmal-4’ler ilçe müdürlüklerince onaylanır ve il müdürlüğüne gönderilir. 5) İlçelerden gelen onaylanmış icmal-4’ler ile merkez ilçenin icmal-4’ü il müdürlükleri tarafından kontrol edilir, onaylanır ve ödemeye esas olmak üzere 2010 Ağustos ayının sonuna kadar TÜGEM’e gönderilir. 6) İcmaller, E-Islah ve Türkvet’ten uygulama esaslarındaki tüm kıstaslar doğrultusunda hazırlanır ve yayınlanır. Türkvet ile ilgili bilgiler, otomatik olarak sistemler arası ilişkilendirme ile alınır. d) Desteklemede kullanılacak dilekçe ve icmal örnekleri; Desteklemede kullanılacak başvuru dilekçeleri, üye başvuru tablosu, icmal örnekleri TÜGEM tarafından talimatla belirlenir. Anaç koyun ve keçi desteklemeleri MADDE 7 – (1) Anaç koyun-keçi desteklemesi aşağıdaki esaslara göre yapılır. a) Desteklemeden yararlanacak olanlar; En az yirmi beş baş anaç koyun-keçiye sahip, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerine üye olan ve hayvanlarını Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemine kaydettirerek küpeleten yetiştiriciler yılda bir kez olmak üzere hayvan başına desteklemeden yararlandırılırlar. b) Müracaat yeri, şekli ve zamanı; 1) Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, başvurularını 1/9/2009 – 30/9/ 2009 tarihleri arasında üyesi bulunduğu Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerine dilekçe ile yapar. 2) Yetiştirici örgütleri başvuru dilekçelerini en geç 31/10/2009 tarihine kadar il/ilçe müdürlüğüne gönderir. c) İstenecek belgeler; 1) Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerince üyelerinin üyelik durumunu da belirten ve ekinde başvuru listeleri olan dilekçe 2) Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerinin Merkez Birliğince düzenlenmiş icmal hazırlama yetki belgesi ç) Desteklenecek anaç koyun-keçilerde aranacak şartlar; 1) Anaç koyun ve keçiler Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmalıdır, 2) Anaç koyun-keçilerin aynı ırktan olma şartı aranmaz, 3) Tebliğde belirlenen icmallerin onay tarihinde anaç koyun ve keçiler en az 15 aylık olmalıdır. 4) Anaç koyun-keçilerin desteklemeye esas listeler hazırlanırken hayvanların aynı işletmede en az üç ay kayıtlı bulunması zorunludur, d) İcmallerin hazırlanması öncesinde il/ilçe müdürlüklerince yapılacak işlemler; 1) Destekleme için müracaat koşullarını ve zamanını yetiştiricilere yerel duyuru imkânları ile duyurarak, gerekli tedbirleri alır, 2) Kayıt işlemlerinin düzenli olarak tutularak sisteme işlenmesini, belgelerin düzenlenmesi ve veri girişlerinin vaktinde yapılmasını sağlar. 3) Hayvanların işletmede 1/9/2009 tarihinden önce 3 ay kaldığına ilişkin bilgileri kontrol eder. 4) Müracaat listelerinde adı bulunan yetiştiricilerin sahip olduğu hayvanların Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemine kayıt edilmesini sağlar. Örneği TÜGEM tarafından gönderilecek olan icmal-1, icmal-2, icmal-3 listelerini hazırlar. e) Destekleme ödemesine esas çalışmalar; 1) İl/İlçe müdürlüklerince Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemi veri tabanından ilişkilendirilerek listeler icmal-1 şeklinde hazırlanarak 11/1/2010 tarihinde ilçe müdürlüklerinde beş iş günü süreyle askıya çıkarılır. 2) Askı başlangıç tarihi tatil gününe rastlarsa takip eden iş günü askıya çıkarılır. Askıya çıkarma tarihi ve saati ile askıdan indirme tarihi ve saati ilçe müdürlüğü ile üretici örgütü temsilcilerince tutanağa bağlanır ve güncel tarihle imzalanması sağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise listelerdeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. f) İtiraz etme ve itirazların değerlendirilmesi; 1) Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise, kamu aleyhine olan hâller hariç, icmal-1 deki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz. 2) Askı süresinde icmal-1 için yapılan itirazlar, sürenin bitiminden itibaren en geç beş iş günü içerisinde değerlendirilerek sonuçlandırılır. g) İcmallerin gönderilmesi; 1) Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sisteminden alınan listeler icmal-2 şeklinde düzenlenip iki iş gününde ilçe müdürlüklerince onaylanır ve en geç iki iş günü içinde il müdürlüğüne gönderilir. Bu işlemler merkez ilçelerde il müdürlüklerince yapılır. 2) İlçelerden gelen onaylanmış icmal 2’ler, il müdürlükleri tarafından beş iş günü içinde Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sisteminden kontrol edilip icmal-3 şeklinde düzenlenerek il müdürlüklerince onaylanıp beş iş günü içinde ödemeye esas olmak üzere TÜGEM’e gönderilir. ğ) Desteklemede kullanılacak başvuru dilekçeleri, üye başvuru tablosu, icmal örnekleri TÜGEM tarafından talimatla belirlenir. |
EK-2
TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETİ VEREN KİŞİ VEYA KURULUŞLARA AİT İCMAL
İLİ :
İLÇESİ :
Danışmanlık Hizmeti Veren Kişi veya Kuruluşun Adı |
: |
……………………………………………………………… |
TDYB Numarası |
: |
……………………………………………………………… |
Tarım Danışmanı/Danışmanların Sertifika Numarası |
: |
……………………………………………………………… |
Tarım Danışmanı/Danışmanların Sertifika Bölümü |
: |
……………………………………………………………… |
TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETİ SUNULAN ÇİFTÇİLERİN/TARIMSAL İŞLETMELERİN
S. No |
Adı ve Soyadı |
TC Kimlik |
Köy/Belde |
İşletme Tipi* |
Danışmanlık Hizmeti Verilen alan/adet/koloni/ton |
Hizmet Alım Faturası Tarih ve Numarası |
Sözleşme Başlangıç ve Bitiş Tarihi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Toplam İşletme Sayısı :
Toplam (alan/adet/baş/ton) :
Yetkili Kaşe, İmza ve Mühür |
…./…./2009 |
*Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetleri uygulama esasları, hizmet verilecek çiftçi sayısı ve alanlar bölümünü düzenleyen 17 nci maddesinde belirlenen işletme tipleri esas alınacaktır.
EK-3
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİNE DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ KAPSAMINDA DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILACAK ÇİFTÇİLERE AİT İCMAL
İLİ |
: |
İLÇESİ |
: |
S. NO |
TC KİMLİK NUMARASI |
ADI SOYADI |
KÖYÜ |
BANKA ŞUBESİ |
HESAP NUMARASI |
DESTEKLEME TUTARI (TL) |
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ
TEBLİĞ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİNE DESTEKLEME
ÖDEMESİ YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2009/45)
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ ülkenin tarımsal yayım ve danışmanlık sisteminin çoğulcu, etkin ve verimli bir yapıya kavuşmasını sağlamak üzere, tarımsal danışmanlık hizmeti satın alan çiftçilerin/tarımsal işletmelerin desteklenmesi amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ destekleme kapsamında danışmanlık hizmeti satın alabilecek tarımsal işletmeler, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti satın alınacak kişi ve kuruluşlar, destekleme ödemesi kriterleri, desteklemelerin denetimine ilişkin görev ve yetkiler, desteklemeden yararlanamayacaklar ve cezai sorumluluklara ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanunu, 8/9/2006 tarih ve 26283 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik ve 15/3/2009 ve 27170 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair 2009/14772 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Tebliğde geçen;
a) Arıcılık kayıt sistemi (AKS): Arıcıların "Arılık ve Koloni Bildirim Formu" beyanına istinaden il müdürlükleri tarafından tutulan kayıt sistemini,
b) AKS Belgesi: İl/ilçe Müdürlüğü onaylı AKS’nden alınan belgeyi,
c) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
ç) Banka: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünü,
d) Banka şubesi: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Şube Müdürlüklerini,
e) Çiftçi: Mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az bir üretim dönemi veya yetiştirme devresi tarımsal üretim yapan gerçek ve tüzel kişileri,
f) Çiftçi kayıt sistemi (ÇKS): Çiftçi kayıt sistemi yönetmeliğiyle oluşturulan ve çiftçilerin kimlik, arazi ve ürün bilgileri ile tarımsal desteklemelere ilişkin bilgilerin de kayıt altına alındığı veri tabanını ve buna bağlı kayıt sistemlerini,
g) ÇKS Belgesi: 2009 yılı üretim sezonu bilgilerini içeren, il/ilçe müdürlüğü onaylı ÇKS’den alınan belgeyi,
ğ) Genel Müdürlük: Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünü,
h) Hayvan Kayıt Sistemi: Yönetmelikle oluşturulan ve işletmelerin, yetiştiricilerin ve sığır cinsi hayvanların kimlik bilgilerinin kayıt altına aldığı Turkvet veri tabanını,
ı) Hizmet alım/satım faturası: Tarımsal Danışmanlık hizmeti veren kişi ve kuruluşlarca, tarımsal danışmanlık hizmeti satın alan tarımsal işletmelere/çiftçilere verilen ve mali mevzuata uygun faturayı,
i) İl/ilçe müdürlüğü: Bakanlık il/ilçe müdürlüklerini,
j) Pasaport: Hayvanlar kulak küpesi ile tanımlanıp veri tabanına işlendikten sonra hayvan hakkında gerekli bilgileri içeren ve bilgisayardan il ve ilçe müdürlüğü tarafından çıktısı alınarak hayvan sahibine verilen belgeyi,
k) Serbest tarım danışmanı: Kendi nam ve hesabına çalışmak suretiyle tarımsal işletmelere, sivil toplum örgütlerine ve tarımdan girdi alan kuruluşlara tarımsal danışmanlık hizmeti sunan ve Yönetmelikte belirtilen hükümlere göre sertifikalandırılmış kişileri,
l) Sertifika: Tarımsal yayım ve danışmanlık eğitimi sınavından başarılı olan kişilere verilen Tarım Danışmanı Sertifikasını,
m) Sivil toplum örgütleri: Tarımsal alanda faaliyet gösteren kooperatif, birlik, dernek ve vakıflar ile gönüllü kuruluşları,
n) Su ürünleri kayıt sistemi (SKS): Su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili bilgilerin merkezi bir veri tabanında kayıt altına alındığı ve destekleme ödemelerinin uygulandığı, izlendiği, raporlandığı, Çiftçi Kayıt Sisteminin bir alt bileşeni olan kayıt sistemini,
o) Su ürünleri yetiştiricilik belgesi: Su ürünleri üretim faaliyetinde bulunan yetiştiricilere Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından verilen belgeyi,
ö) Tarım danışmanı: Sivil toplum örgütlerinde, ziraat odalarında ve tarımsal danışmanlık şirketlerinde istihdam edilen veya tarımsal danışmanlık hizmeti yürütmek üzere kendi nam ve hesabına çalışan ve Yönetmelikte belirtilen hükümlere göre sertifikalandırılmış kişileri,
p) Tarımsal danışmanlık dernekleri/vakıfları: Sivil toplum örgütlerinden, tarım danışmanı istihdam etmek suretiyle danışmanlık hizmeti vermek üzere tarımsal işletme sahiplerince veya çiftçiler tarafından, ilgili mevzuata göre kurulan ve yetki belgesine sahip tarımsal danışmanlık dernekleri/vakıfları,
r) Tarımsal danışmanlık hizmetleri: Sivil toplum örgütleri, ziraat odaları, şirketler ve serbest tarım danışmanlarınca, tarımsal işletmelerin tarımsal bilgi, teknik ve yöntemler konusundaki ihtiyaçlarının zamanında ve yeterli düzeyde karşılanmasına yönelik olarak ücret karşılığında yürütülen hizmetleri,
s) Tarımsal danışmanlık şirketi: Çiftçilere/tarımsal işletmelere, sivil toplum örgütlerine, ziraat odalarına ve tarımdan girdi alan kuruluşlara tarımsal danışmanlık hizmeti sunmak üzere kurulan ve yetki belgesine sahip tarımsal danışmanlık şirketlerini,
ş) Tarımsal işletme: Üretim faktörlerini kullanarak; bitkisel ve/veya hayvansal ve/veya su ürünlerinin üretimi için tarımsal faaliyet yapan veya söz konusu tarımsal faaliyete ilave olarak işleme, depolama, muhafaza ve pazarlamaya yönelik faaliyetlerde bulunan işletmeyi,
t) Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği (TYDD): Tarımsal danışmanlık hizmeti satın alan çiftçilere/tarımsal işletmelere ödenen desteği,
u) Uygulama esasları: Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Uygulama Esaslarını,
ü) Üretici örgütleri: Yetki belgesine sahip, sivil toplum örgütlerinden tarımsal amaçlı kooperatifler, yetiştirici birlikleri, üretici birlikleri ve bunların üst birliklerini,
v) Yetki belgesi (TDYB): Yönetmelikte belirlenen şartları yerine getiren kişi ve kuruluşların tarımsal danışmanlık hizmeti verebileceklerini belirten tarımsal danışmanlık yetki belgesini,
y) Yönetmelik: Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliği,
z) Ziraat odaları: 6964 sayılı Kanuna göre kurulmuş, çiftçilerin üye oldukları ve yetki belgesine sahip meslek kuruluşlarını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Tarımsal Danışmanlık Hizmeti Verecek Kişi ve Kuruluşlar, Sorumlulukları
MADDE 5 – (1) Tarımsal danışmanlık hizmeti verecek kişi ve kuruluşlar aşağıda belirtilmiştir.
a) Bünyelerinde danışman istihdam eden üretici örgütleri ve ziraat odaları,
b) Tarımsal danışmanlık dernekleri/vakıfları,
c) Tarımsal danışmanlık şirketleri,
ç) Serbest tarım danışmanları.
(2) Tarımsal danışmanlık hizmeti verecek kişi ve kuruluşlar, çiftçilerle/tarımsal işletmelerle Uygulama Esasları ekinde yer alan hizmet sözleşmelerini esas alarak sözleşme imzalayacaklardır. Hizmet sözleşmeleri 31/12/2009 tarihine kadar geçerli olmak üzere ve en az altı aylık bir dönemi kapsayacaktır.
(3) Tarımsal danışmanlık hizmeti veren kişi ve kuruluşlar, Uygulama Esaslarının “Hizmet verilecek çiftçi sayısı ve alanlar” bölümünü düzenleyen 17 nci maddesi hükümleri doğrultusunda hizmet verecekleri çiftçi/tarımsal işletme sayısını ve alanı belirlerler ve İl/İlçe Müdürlüğüne son başvuru tarihine kadar bildirir. (Ek-2)
(4) Tarımsal danışmanlık hizmeti Yönetmelik ve Uygulama Esaslarında yer alan hükümler doğrultusunda verilecektir. Tarımsal danışmanlık hizmet sözleşmesinin tek taraflı veya karşılıklı feshi durumunda, bu durum on beş gün içerisinde İl/İlçe Müdürlüğüne bildirilir.
(5) Tarım danışmanları sadece bir İl sınırları içerisinde danışmanlık faaliyetinde bulunabilirler.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Destekleme Kapsamında Danışmanlık Hizmeti Satın Alacak Çiftçiler/Tarımsal İşletmeler, Destekleme Ödemesi Yapılacaklar ve Ödeme Miktarı
Destekleme kapsamında danışmanlık hizmeti satın alacak çiftçiler/tarımsal işletmeler
MADDE 6 – (1) Çiftçi kayıt sistemine ve/veya hayvan kayıt sistemi ve/veya örtü altı kayıt sistemine ve/veya su ürünleri kayıt sistemine ve/veya arıcılık kayıt sistemine kayıtlı olmak,
(2) Aşağıdaki kriterlerden en az birine sahip olmak,
a) Örtü altı üretiminde en az 3 dekar,
b) Meyvecilikte en az 10 dekar,
c) Hayvancılıkta, süt sığırcılığı yapan işletmelerde en az 20 baş, besi sığırcılığı yapan işletmelerde en az 50 baş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde en az 100 baş hayvana sahip olması,
ç) Tarla ziraatında kuruda en az 150 dekar, suluda en az 50 dekar alanda üretim yapmak,
d) En az 50 adet arı kolonisi,
e) Su ürünleri üretim tesisi olması.
Ödeme miktarı
MADDE 7 – (1) Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında tarımsal danışmanlık hizmeti satın alan ve bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre başvuran çiftçilere/tarımsal işletmelere 225,00 TL tarımsal yayım ve danışmanlık desteği ödemesi yapılır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Tarımsal İşletmelerin Desteklenmesi İçin Çiftçilerden/Tarımsal İşletmelerden İstenecek Belgeler, Başvuru Tarihi ve İşlemleri, Askı İşlemleri ve Ödeme
Çiftçilerden/tarımsal işletmelerden istenecek belgeler
MADDE 8 – (1) Başvuru formu ve taahhütname (Ek-1) ,
(2) Nüfus cüzdanının il/ilçe müdürlüğü tarafından onaylanmış sureti,
(3) Hizmet alım/satım faturası,
(4) Çiftçinin/tarımsal işletmenin almış olduğu danışmanlık hizmetinin türüne göre aşağıdaki belgelerden bir ve/veya birkaçı istenir.
(a) İl/ilçe müdürlüğü onaylı ÇKS belgesi,
(b) AKS belgesi,
(c) Su ürünleri yetiştiricilik belgesi ,
(ç) Pasaportlarının il/ilçe müdürlüğü onaylı sureti.
Başvuru tarihi ve işlemleri, askı işlemleri ve ödeme
MADDE 9 – (1) Başvuru tarihi ve işlemleri, askı işlemleri ve ödemeler aşağıda belirtilmiştir.
a) TYDD’den faydalanmak isteyen çiftçiler/tarımsal işletmeler, tebliğin yayımı tarihinden itibaren 90 gün içerisinde istenen belgeler ile birlikte il/ilçe Müdürlüğüne müracaat ederler.
b) Birden fazla İlde tarımsal üretim yapan ve danışmanlık hizmeti satın alan çiftçiler/tarımsal işletmeler sadece ÇKS’ne kayıtlı olduğu İlden TYDD için müracaat ederler.
c) İl/ilçe Müdürlüklerince tarımsal yayım ve danışmanlık desteği icmalleri (Ek-3) son başvuru tarihinden bir ay sonra askıya çıkarılır. İcmaller on gün süreyle askıda bırakılır. Askıya çıkma ve indirme tarih ve saati tutanağa bağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmallerdeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. Bu süre zarfında yapılacak itirazlar İl Teknik Komiteleri tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır.
ç) Ödemeler banka tarafından yapılır. İl/İlçe Müdürlüğü ödeme icmalini (Ek-3) ilgili banka şubesine gönderir. Tüm ödemeler, gerekli kaynakların Bakanlık tarafından Bankaya aktarılmasından sonra Ek-3’teki ödeme icmallerine göre ilgili Banka şubesince çiftçilerin/tarımsal işletmelerin hesabına aktarılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
İl Teknik Komitelerinin Görevleri, Desteklemelerin Denetimine İlişkin Görev ve Yetkiler
İl teknik komitelerinin görevleri
MADDE 10 – (1) İl teknik komiteleri aşağıdaki görevleri yapar.
a) Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar hakkında gerekli idari ve hukuki işlemleri yapmaya yetkilidir. Komite başkanı aracılığı ile alınan kararların uygulanması yönünde ilgili mercilerde girişimde bulunur. Haksız yere TYDD’den yararlandığı tespit edilen çiftçilerin/tarımsal işletmelerin, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmamasını değerlendirir ve karara bağlar. Eğer, destekleme ödemesi yapılmış ise yapılan ödemenin tamamı geri alınır. Ayrıca, gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğunu tespit eden il/ilçe müdürlüğü tarafından ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.
b) Destekleme ödemesinden faydalanmak üzere çiftçilerin/tarımsal işletmelerin başvurularını sağlamak üzere her türlü tedbiri alır.
c) İl Teknik Komitesi bu Tebliğin uygulanması sırasında ortaya çıkabilecek ihtilaflı konuları çözmeye ve karar almaya yetkilidir. İl Teknik Komitesinin Kararlarına yapılan itirazlar Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Merkez Teknik Komitesi tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır.
ç) Ödeme icmallerinin (Ek-3) banka şubesine gönderilmesini müteakip, TYDD’den faydalandırılacak çiftçilere/tarımsal işletmelere ilişkin icmaller (Ek-4) il müdürlüğünce hazırlanır ve Genel Müdürlüğe gönderilir.
Desteklemelerin denetimine ilişkin görev ve yetkiler
MADDE 11 – (1) Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği uygulamasının denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Bakanlık yetkilidir. Uygulamaya ilişkin yapılacak inceleme ve denetimler Bakanlık tarafından yapılır.
(2) Destekleme uygulamaları, inceleme ve denetimin yanı sıra mevzuatın öngördüğü her türlü denetime de tâbidir.
(3) Bu denetimler sırasında, kişi ve kuruluşların kayıt ettirdikleri bilgilerde gerçeğe aykırı beyan veya verdikleri belgelerde sahte evrak tespit edilmesi hâlinde, haklarında ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulur. Ayrıca, ilgili memurlar hakkında da gerekli yasal işlemler yürütülür. Bakanlık, gelen münferit şikâyet ve ihbarları ayrıca değerlendirir.
ALTINCI BÖLÜM
Desteklemeden Yararlanamayacaklar, Cezai Sorumluluklar ve Ceza Hükümleri
Desteklemeden yararlanamayacaklar
MADDE 12 – (1) Çiftçi Kayıt Sistemine ve/veya hayvan kayıt sistemine ve/veya örtü altı kayıt sistemine ve/veya arıcılık kayıt sistemine kayıtlı olmayan çiftçiler/tarımsal işletmeler,
(2) Bu Tebliğin 8 inci maddesinde istenen belgelerle birlikte süresi içinde başvurmayanlar,
(3) TYDD ödemesinden faydalanmak üzere başvuru yapan kişilerden gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve belge ibraz edenler,
(4) Kamu tüzel kişileri,
(5) ÇKS’ de kayıtlı olduğu İl/İlçe dışında başka yerde TYDD’ne müracaat edenler,
(6) Tarımsal desteklemelerin herhangi birinden men edilmiş olanlar, bu süre boyunca,
TYDD’den yararlanamazlar.
Cezai sorumluluklar
MADDE 13 – (1) Bu Tebliğde belirtilen ilgili merciler, kendilerine ibraz edilen ödemelere esas teşkil eden belgelerin kontrolünden ve kendi hazırladıkları belgelerden sorumludurlar.
(2) Yükümlülüklerini yerine getirmeyerek haksız yere TYDD ödenmesine neden olanlar ile haksız yere TYDD ödemesinden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenleyen ve kullanan kişi ve kuruluşlar hakkında gerekli cezaî ve diğer kanunî işlemler yapılır.
(3) İdari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç olmak üzere, bu tebliğ hükümlerine aykırı olarak haksız yere TYDD ödemesinden yararlananlar hakkında 5488 sayılı Tarım Kanununun 23 üncü maddesi uyarınca işlem yapılır.
Yürürlük
MADDE 14 – (1) Bu Tebliğ hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 15 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.
EK- 1
TARIMSAL İŞLETMELER/ÇİFTÇİLER İÇİN TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
DESTEĞİ BAŞVURU FORMU VE TAAHHÜTNAME
Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği başvurusunda bulunan tarımsal işletme/çiftçinin;
Adı ve soyadı |
: |
…………………………………………………… |
||||||||||||
T.C. Kimlik No |
: |
|
||||||||||||
ÇKS Kayıt No |
: |
…………………………………………………… |
||||||||||||
Açık Yazışma Adresi |
: |
…………………………………………………… …………………………………………………… |
||||||||||||
Faaliyet Gösterdiği İl/İlçe |
: |
…………………………………………………… |
||||||||||||
Telefon No |
: |
Ev/İş: |
GSM: ( ) |
|||||||||||
T.C. Ziraat Bankası Şube ve Hesap No |
: |
……………… / …………………………… |
Bu formda ve eklerinde ayrıntılı olarak verdiğim bilgilerin doğruluğunu, TYDD’ni Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ kapsamındaki usullere göre alacağımı ve haksız yere TYDD ödemesinden yararlandığımın tespit edilmesi hâlinde, yapılan ödemeleri, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde ödeyeceğimi “BEYAN VE TAAHHÜT” ederim.
EKİ:
1. Nüfus Cüzdan Sureti
2. Hizmet Alım Faturası
3. …………………………
4. …………………………
Adı ve Soyadı |
:……………………………………………. |
Tarih |
: / /2009 |
İmza |
: |
2010 / 11 Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliğ
TEBLİĞ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:
ÇİĞ SÜTÜN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK DESTEKLEME
UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2010/ 11)
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ; belirli dönemlerde çiğ sütün değerlendirilmesi, ülkemiz süt üretiminin geliştirilmesi, kayıt altına alınması ve çiğ süt fiyatlarında istikrarın oluşturulması amacıyla ihracat yapan imalatçı, imalatçı-ihracatçı firmaların ihtiyaç duydukları süt tozunun yurt içinde üretilmesi ve temin edilmesine yönelik süt tozu üretiminin desteklenmesi ile ilgili usul ve esasları kapsar.
Hukuki dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesi ve 2/3/2010 tarihli ve 27509 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2010/158 sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğin uygulanmasında;
a) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
b) Banka: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünü,
c) Genel Müdürlük: Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünü,
ç) İl Müdürlüğü: Bakanlık İl Müdürlüğünü,
d) İlçe Müdürlüğü: Bakanlık İlçe Müdürlüğünü,
e) İmalatçı-ihracatçı: İşlem görmüş ürünün tamamını veya bir kısmını üreten ve bu ürünün ihracatını kendisi ve/veya aracı ihracatçı vasıtasıyla gerçekleştiren dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni sahibi firmayı,
f) İmalatçı: Dahilde İşleme Rejimi kapsamında kendi imalatında süt tozu üreten ve kullananlar,
g) Süt Tozu : Bakanlıkça belirlenmiş olan standartlara uygun yağlı-yağsız süt tozu,
ğ) Süt Tozu Üreten Sanayici: Bakanlıktan süt tozu üretim izni almış, ulusal süt konseyine üye olan ve halen bu faaliyetlerini yürüten işletmelere sahip olan gerçek ve tüzel kişiler,
h) Ulusal Süt Konseyi: 23/9/2008 tarihli ve 27006 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ulusal Süt Konseyi Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre kurulmuş olan konseyi,
ı) Üretici örgütü: Merkez birliği düzeyinde örgütlenmiş, 28/2/2001 tarihli ve 4631 sayılı Hayvan Islahı Kanununa göre kurulmuş ıslah amaçlı birlik üyeleri, 29/6/2004 tarihli ve 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununa göre kurulmuş üretici birlik üyeleri, Bakanlıkça kuruluşuna izin verilen 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulmuş hayvancılık faaliyeti yürüten tarımsal amaçlı kooperatiflerin Merkez Birliklerine ortak olan üst birlik ortağı kooperatif ortaklarını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları
Desteklemeden yararlanacaklar
MADDE 4 – (1) Bakanlıktan üretim izni alan, gıda siciline kayıtlı süt tozu işleme tesislerine sahip ve Ulusal Süt Konseyi’ne üye olan süt tozu üreticisine; Dahilde İşleme Rejimi kapsamında faaliyet gösteren ve standartlara uygun ürettiği yağlı-yağsız süt tozunu kendi işletmesinde kullanan imalatçılar ile imalatçı-ihracatçılara belgelendirerek satmak şartıyla ton başına ödeme yapılır.
Müracaat yeri ve zamanı
MADDE 5 – (1) Desteklemeden yararlanmak isteyen süt tozu üreticileri, işletmelerinin kurulu bulunduğu il/ilçe müdürlüklerine 6 ncı maddede istenilen belgeler ile bu Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren dönemi içerisinde müracaat ederler.
Süt tozu üreticilerinden destekleme öncesinde istenecek belgeler
MADDE 6 – (1) Süt tozu üreticilerinden istenecek belgeler ve desteklemeden yararlanma;
a) Başvuru dilekçesi,
b) Bakanlıktan alınan üretim izin belgesi,
c) Ulusal süt konseyine üyelik belgesi ve konseyden alınmış yetki belgesi,
ç) Ticaret ve Sanayi Odalarından alınacak kapasite raporu,
d) Destekleme kapsamında, üretebileceği süt tozu miktarını gösteren noter onaylı taahhütname,
e) Bağlı bulunduğu vergi dairesinden vadesi geçmiş vergi borcu olmadığına dair belge,
f) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca Türkiye genelinde prim ve idarî para cezası bulunmadığına veya tecil ve taksitlendirildiğine ya da yapılandırıldığına ve yapılandırmanın bozulmadığına dair Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimlerinden alınacak yazının aslı,
g) Süt tozu üreticisi ve aynı zamanda Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yurt içinde imalatçı-ihracatçı olan firmaya ait Dahilde İşleme İzin Belgesi ve ekindeki Hammadde Sarfiyat Tablosu,
ğ) Sadece süt tozu üreterek satan işletmelerden Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki imalatçı-ihracatçılar ile yapılan sözleşme metni,
h) Süt tozu üretimi için gerekli olan sütün üretici örgütleri aracılığı ile satın alındığını gösteren belge.
İl/ilçe müdürlüklerince yapılacak işlemler
MADDE 7 – (1) Destekleme öncesi il/ilçe müdürlüklerince yapılacak işlemler;
a) Müracaatlar, il/ilçe müdürlüklerince müracaat tarihinden itibaren beş işgünü içinde incelenir, uygun bulunan süt tozu üreticilerinin isim listeleri ve taahhütnameleri beş iş günü içinde Genel Müdürlüğe gönderilir. Başvuru koşullarını sağlayamayan süt tozu üreticilerine yazı ile gerekçeli bilgi verilir.
b) Destekleme kapsamında süt tozu üretimi için gerekli olan çiğ sütün işletmeye alınması ile ilgili düzenlenen ve ibraz edilmek zorunda olan müstahsil makbuzu ve/veya faturalar il/ilçe müdürlüklerince ayrı bir dosyada tutulur ve müstahsil makbuzu ve/veya faturalar litre olarak düzenlenir.
Destekleme ödemesine müracaat
MADDE 8 – (1) Destekleme ödemesine müracaat ve istenecek belgeler;
a) Üretilen süt tozunun satışı sonrasında destekleme ödemesi için il/ilçe müdürlüklerine müracaat edilir.
b) Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki imalatçı, imalatçı-ihracatçılara yapılan satış faturası ton olarak düzenlenir ve bir nüshası ibraz edilir.
c) Üretilen süt tozunun satışı gerçekleşmeden destekleme ödemesi müracaatı kabul edilmez.
d) İmalatçı-ihracatçı’nın dahilde işleme rejim belgesi örneği ve ilgili malların ihracını gösteren gümrük çıkış beyannamesi ibraz edilir.
İcmallerinin hazırlanması
MADDE 9 – (1) Destekleme icmallerinin hazırlanması ve ödemesi;
a) Destekleme ödemesine esas olacak belgelerin incelenmesi il/ilçe müdürlüklerince en geç beş gün içinde incelenir.
b) Desteklemeye esas olacak satış faturasında gösterilen süt tozu üretim miktarı ile örgütlü üreticilerden temin edilen ve belgelendirilen çiğ süt miktarı, süt tozu üretimi için gerekli olan eş değer miktarı ile uyumlu olacaktır. 1 kg süt tozu için en az 10 litre çiğ süt esas alınır.
c) Temin edilen süt miktarı ile üretilen süt tozu miktarı uyumsuz olan müracaatlar reddedilir.
ç) Destekleme kapsamında üretebileceği süt tozu miktarını gösteren noter onaylı taahhütnameyi aşan miktara destekleme yapılmaz.
d) Ödemeye uygun bulunan müracaatlar için ödeme icmali düzenlenerek onaylanır ve beş iş günü içinde Genel Müdürlüğe gönderilir.
e) Genel Müdürlüğe gönderilen onaylı icmal ekinde ilgili gümrük kapılarından elektronik ortamda veya yazılı şekilde gümrük çıkış beyannameleri veya Dahilde İşleme Rejimi Belgelerinin kapama hususlarının teyit eden belgeler yer alacaktır.
f) Desteklemede öngörülen bütçe miktarını aşmamak şartı ile gelen icmaller Genel Müdürlükçe değerlendirilerek ödeme yapılmak üzere bankaya gönderilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Uygulama dönemi, planlama ve yetki
MADDE 10 – (1) Destekleme uygulama dönemi planlanması ve yetki aşağıdaki şekilde uygulanır.
a) Süt tozu desteklemesi için başvurular bu Tebliğin yayımlandığı tarihte başlar.
b) Süt tozu üreticilerince düzenlenen taahhütleri dikkate alarak bütçeyi aşmamak şartıyla üretim planlaması yapmaya, bu Tebliğde yer almayan hususlarla ilgili talimatlar yayınlamaya, 2010/158 sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde kalmak koşulu ile Bakanlık yetkilidir.
c) Üretici örgütlerince, arz fazlalığı nedeniyle pazarlanamayan çiğ sütün, süt tozu üreticilerine pazarlanmasını ve süt tozu üreticisinin, üretim için ihtiyaç duyduğu çiğ sütün temin edilmesini sağlayacak düzenlemelerden Ulusal Süt Konseyi yetkilidir.
Desteklemeden yararlanamayacaklar
MADDE 11 – (1) Aşağıda belirtilen şartlara uymayanlar bu desteklemeden yararlandırılmazlar.
a) Bu Tebliğde belirlenen hükümlere uymayanlar,
b) Gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve/veya belge ibraz edenler,
c) Kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları.
Finansman ve ödemeler
MADDE 12 – (1) Destekleme ödemeleri Bakanlığın cari yıl bütçesinde hayvancılık desteklemeleri için ayrılan kaynaktan sağlanır.
(2) Ödemeler T.C. Ziraat Bankası A.Ş. aracılığı ile yapılır. Bu Tebliğin uygulanması ile ilgili olarak T.C. Ziraat Bankası A.Ş.'ye destekleme tutarının % 0,2'si oranında hizmet komisyonu ödenir.
Denetim
MADDE 13 – (1) Destekleme ödemeleri ile ilgili hususlarda denetimi sağlayacak tedbirleri Bakanlık alır.
Haksız ödemelerin geri alınması ve hak mahrumiyeti
MADDE 14 – (1) Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanunî faizi ile birlikte geri alınır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulurlar.
(2) Bu Tebliğ ile yapılan destekleme ödemelerinden, idarî hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmazlar.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 15 – (1) 30/4/2009 tarihli ve 27215 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ No: 2009/40) yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 16 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 17 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.
b) Müracaat şekli, zamanı, yeri ve duyuru;
1) Desteklemeden yararlanmak isteyen üreticilerden, soykütüğüne kayıtlı olanlar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği aracılığı ile, önsoykütüğüne kayıtlı olanlar ise şahsen veya üyesi olduğu yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla il/ilçe müdürlüklerine 1/10/2010 – 31/12/2010 tarihleri arasında dilekçe ile müracaatta bulunurlar. Yetiştiricilerden alınan dilekçelerin beş yıl süreyle saklanması örgütlerin sorumluluğunda olup il/ilçe müdürlüklerince talep edilmeyecektir.
c) İcmallerin hazırlanması öncesinde il/ilçe müdürlüklerince yapılacak işlemler;
1) Müracaatların düzenli yapılması için destekleme ve müracaat koşullarını üreticilere yerel duyuru imkânları ile duyurarak, gerekli tedbirleri alır.
2) İl/ilçe müdürlükleri, suni tohumlama, buzağı ve desteklemeye esas bilgilerin E-ıslah ve Türkvet kayıt sistemlerine, gerçek kişilerin T.C. kimlik numarasının, doğum tarihinin, baba adının, tüzel kişilerin ise vergi numarasının E-ıslah veri tabanına zamanında kaydının yapılmasını sağlar.
3) Destekleme için müracaat eden yetiştiricinin 15/1/2011 tarihine kadar E-ıslah veri tabanında tanımlanmasını sağlar.
ç) İcmallerin düzenlenmesi ve destekleme ödemesine esas çalışmalar;
1) Türkvet ve E-ıslah veri tabanlarının 15/1/2010 tarihli verilerinden, 20/1/2011 tarihine kadar bu Tebliğde yer alan kriterler doğrultusunda müracaatı olan yetiştiriciler için desteklemeye esas icmal-1 (askı listesi) E-ıslah veri tabanından hazırlanır ve İl/ilçe müdürlüklerince beş gün süreyle üreticilere duyurulacak şekilde askıya çıkarılır. Askı bilgileri imza ile tutanağa bağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise kamu aleyhine olan hâller hariç icmal-1 deki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar icmal-3’ün hazırlanmasında değerlendirmeye alınır. Yapılan itirazlar doğrultusunda kayıt sistemlerinde düzeltmeler yapılır, eksiklikler giderilir.
2) 15/2/2011 tarihli verilerden yararlanılarak E-ıslah’tan yayınlanan icmal-2’ler ilçe müdürlüklerince onaylanır ve il müdürlüğüne gönderilir. Merkez ilçeye ait icmal-2 il müdürlüğü tarafından onaylanır. İcmal-2’ler il müdürlükleri tarafından kontrol edilir, onaylanır ve ödemeye esas olmak üzere 2011 Mart ayı sonuna kadar TÜGEM’e gönderilir. Ödemeler TÜGEM tarafından gerçekleştirilir.
3) 1/7/2011 tarihli E-ıslah ve Türkvet kayıtlarından 2011 Temmuz ayının ilk haftası Tebliğde yer alan kriterler doğrultusunda müracaatı olan yetiştiriciler için icmal-2’deki buzağılar hariç olmak üzere desteklemeye esas icmal-3 (askı listesi) TÜGEM tarafından E-ıslah veri tabanından hazırlanır ve yayınlanır. İl/ilçe müdürlükleri tarafından E-ıslah’tan alınan listeler, beş gün süreyle üreticilere duyurulacak şekilde askıya çıkarılır. Askı bilgileri imza ile tutanağa bağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise kamu aleyhine olan hâller hariç icmal-3’deki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. Yapılan itirazlar doğrultusunda kayıt sistemlerinde düzeltmeler yapılır, eksiklikler giderilir.
4) 1/8/2011 tarihli verilerden yararlanılarak E-ıslah’tan yayınlanan icmal-4’ler ilçe müdürlüklerince onaylanır ve il müdürlüğüne gönderilir. Merkez ilçeye ait icmal-4 il müdürlüğü tarafından onaylanır. İcmal-4’ler il müdürlükleri tarafından kontrol edilir, onaylanır ve ödemeye esas olmak üzere 2011 Ağustos ayı sonuna kadar TÜGEM’e gönderilir.
5) İcmaller, E-ıslah ve Türkvet’ten uygulama esaslarındaki tüm kıstaslar doğrultusunda hazırlanır ve yayınlanır. Türkvet ile ilgili bilgiler, otomatik olarak sistemler arası ilişkilendirme ile alınır.
d) Desteklemede kullanılacak başvuru dilekçeleri, üye başvuru tablosu, icmal örnekleri e- ıslah üzerinden yayınlanır.
Anaç koyun ve keçi desteklemeleri
MADDE 7 – (1) Anaç koyun-keçi desteklemesi aşağıdaki esaslara göre yapılır.
a) Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerine üye olan ve hayvanlarını Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemine kaydettirerek küpeleten yetiştiriciler yılda bir kez olmak üzere hayvan başına desteklemeden yararlandırılırlar.
b) Müracaat yeri, şekli ve zamanı;
1) Anaç koyun ve keçi desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, üyesi bulunduğu örgüte dilekçe ile başvurur.
2) Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birlikleri üyeleri adına ekinde başvuruda bulunan üye listesi olan birlik dilekçesi ile 30/11/2010 tarihine kadar il/ilçe müdürlüklerine müracaat eder (yetiştiricilerden alınan dilekçelerin beş yıl süreyle saklanması örgütlerin sorumluluğunda olup il/ilçe müdürlüklerince talep edilmeyecektir).
c) İstenecek belgeler;
1) Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerince düzenlenmiş dilekçe,
2) Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliklerinin Merkez Birliğince düzenlenmiş icmal hazırlama yetki belgesi,
ç) Desteklenecek anaç koyun-keçilerde aranacak şartlar;
1) Anaç koyun-keçilerin aynı ırktan olma şartı aranmaz,
2) Anaç koyun-keçiler, 3/1/2011 tarihi itibarı ile en az 15 ay yaşta ve aynı işletmede en az iki ay kayıtlı bulunmak zorundadır.
d) İcmallerin hazırlanması öncesinde il/ilçe müdürlüklerince yapılacak işlemler;
1) Destekleme için müracaat koşullarını ve zamanını yetiştiricilere yerel duyuru imkânları ile duyurarak, gerekli tedbirleri alır,
2) Kayıt işlemlerinin düzenli olarak tutularak sisteme işlenmesini, belgelerin düzenlenmesi ve veri girişlerinin vaktinde yapılmasını sağlar.
3) Hayvanların işletmede 3/1/2011 tarihinden önce 2 ay kaldığına ilişkin bilgileri Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemi üzerinde ve yerinde kontrol eder.
4) Müracaat listelerinde adı bulunan yetiştiricilerin sahip olduğu hayvanların Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemine kayıt edilmesini sağlar. Örneği, Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemi üzerinde yayınlanan icmal-1, icmal-2, icmal-3 listelerini hazırlar.
e) Destekleme ödemesine esas çalışmalar;
1) İl/İlçe müdürlüklerince Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemi veri tabanından ilişkilendirilerek listeler icmal-1 şeklinde hazırlanarak 3/1/2011 tarihinde kayıt sistemi üzerinden yayınlanan listeler ilçe müdürlüklerinde beş iş günü süreyle askıya çıkarılır.
2) Askı başlangıç tarihi tatil gününe rastlarsa takip eden iş günü askıya çıkarılır. Askıya çıkarma tarihi ve saati ile askıdan indirme tarihi ve saati ilçe müdürlüğü ile üretici örgütü temsilcilerince tutanağa bağlanır ve güncel tarihle imzalanması sağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise listelerdeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz.
f) İtiraz etme ve itirazların değerlendirilmesi;
1) Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise, kamu aleyhine olan hâller hariç, icmal-1’deki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz.
2) Askı süresinde icmal-1 için yapılan itirazlar, sürenin bitiminden itibaren en geç beş iş günü içerisinde değerlendirilerek sonuçlandırılır.
g) İcmallerin gönderilmesi;
1) Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sisteminden alınan listeler icmal-2 şeklinde düzenlenip iki iş gününde ilçe müdürlüklerince onaylanır ve en geç iki iş günü içinde il müdürlüğüne gönderilir. Bu işlemler merkez ilçelerde il müdürlüklerince yapılır.
2) İlçelerden gelen onaylanmış icmal 2’ler, il müdürlükleri tarafından beş iş günü içinde Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sisteminden kontrol edilip icmal-3 şeklinde düzenlenerek il müdürlüklerince onaylanıp beş iş günü içinde ödemeye esas olmak üzere TÜGEM’e gönderilir.
ğ) Desteklemede kullanılacak başvuru dilekçeleri, üye başvuru tablosu, icmal örnekleri Damızlık Koyun-Keçi Kayıt Sistemi üzerinden yayınlanır.
Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin ve tiftik üretiminin desteklenmesi
MADDE 8 – (1) Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve tiftik üretiminin artırılması için üretmiş oldukları tiftiği, 1/6/2000 tarihli ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanuna göre kurulmuş Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Tiftik birlik) ve/veya Kooperatiflerine satan üreticilere aşağıdaki esaslara göre destekleme primi ödenir.
a) Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin tiftik alımındaki görevleri ve yapacakları işlemler,
1) Birlik, kooperatiflerinin bulunmadığı tüm üretim yerlerinde, geçici alım yerleri ve merkezleri açar.
2) Tiftik üretiminin desteklenmesi ile ilgili uygulama esaslarını önceden üreticilere duyuracak tedbirleri alır.
3) İl ve/veya ilçe müdürlüklerince bildirilen üreticilerin ürününü satın alır.
4) Yılı ürünü olması kaydıyla kendisine getirilen tiftik ürününün tamamını, birliğin ürün alım talimatı ile ekspertiz usul ve esaslarına göre satın alır.
5) Kooperatifler ve/veya Birlikçe, alınan ürünler için, üreticinin açık kimliğini belirten bir "müstahsil makbuzu" düzenlenir ve bir nüshası üreticiye verilir. Bu makbuzda; asgari olarak tiftik keçisi sayısı, ürünün cinsi ve kalitesi, miktarı, alım tarihi, alım fiyatı, tutarı, yapılan kesintiler, vergi numarası ve üreticinin net alacağı tutar ile destek ödemesi tutarları gösterilir. Müstahsil makbuzu nüshasının üretici tarafından beş yıl saklanması zorunludur.
6) Müstahsil makbuzlarındaki bilgiler, günlük olarak "alım bordrolarına" geçirilir. Bu bordroların gerekli sayıda nüshası yetkililerin isim ve imzalarını havi ve haftalık olarak, hazırlanır kooperatifler ve/veya Birliklere teslim edilir.
b) Müracaat yeri ve şekli;
1) Geçici alım yerleri ve merkezlerinin açıldığı yerlerde üreticiler kooperatifler ve/veya birliklerine dilekçe ile müracaat ederler.
2) Geçici alım yerleri ve merkezlerinin açılmadığı yerlerde il ve/veya ilçe müdürlüklerine dilekçe ile müracaat ederler. İl ve/veya ilçe müdürlükleri bu müracaatları en yakın kooperatife veya birliğe bildirir.
c) Ödeme icmallerinin hazırlanması;
1) Kooperatifler ve/veya birlik aracılığı ile ödenecek olan desteklemeye esas olan icmaller ile üreticinin hesabına ödenecek icmaller ayrı ayrı Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği tarafından hazırlanır.
2) Yılı içinde Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen destekleme birim fiyatı üzerinden tüm kooperatiflerin ve üreticilerin ayrı ayrı gösterildiği Hak Ediş icmali düzenler.
3) Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği "Tiftik Desteklemeleri Hak Ediş Belgesini" onaylar. Onaylanan listeyi 2010 Temmuz ayı sonuna kadar TÜGEM’e gönderir.
4) TÜGEM icmallerde bildirilen destekleme tutarını, tiftik alımını gerçekleştiren kooperatife ve/veya birliğe, kooperatif ve/veya birlik dışında icmal listesinde yer alan üreticiye ödenmek üzere, Banka’ya gönderir.
5) Kooperatifler ve/veya birlikler, destekleme ödemelerini hak sahiplerine yedi gün içerisinde müstahsil makbuzu, çeki ve tesellüm makbuzu belgelerine istinaden yapar.
Çiğ süt üretiminin desteklemesi
MADDE 9 – (1) Süt desteklemesi aşağıdaki esaslara göre yapılır.
a) Üretmiş olduğu çiğ sütü, Bakanlıktan Çalışma İzni, Üretim İzni ve Süt Teşvik Kod Numarası almış, Gıda Siciline kayıtlı olan süt işleme tesislerine, fatura ve/veya müstahsil makbuzları karşılığında satan üreticilere; USKS veri tabanına kaydettirmek şartıyla aylar bazında hazırlanan ödeme icmalleri esas alınarak yılda bir kez, sığır sütünden farklı olmak üzere koyun ve keçi sütüne beher litre çiğ süt için destekleme yapılır.
b) Müracaat yeri, şekli ve zamanı;
1) Desteklemeden yararlanmak isteyen üreticiler; örgütlü ise üyesi bulunduğu yetiştirici/üretici örgütleri aracılığı ile örgütlü değilse bizzat USKS veri girişinden sorumlu olan Süt Üretici Birliklerinin kurulu olduğu yerlerde bu birliklere, olmayan yerlerde il/ilçe müdürlüklerine müracaat ederler.
2) Satılan çiğ süt miktarına ait fatura ve/veya müstahsil makbuzu 2010 Aralık ayına ait olanlar hariç en geç takip eden 2 nci ayın sonunda İcmal-1’i hazırlayacak üretici örgütlerine ve/veya il/ilçe müdürlüklerine teslim edilir. 2010 Aralık ayına ait fatura ve/veya müstahsil makbuzu ise 15/1/2011 tarihine kadar teslim edilir.
c) İstenecek belgeler
1) İcmal-1’i hazırlayacak olan üretici örgütleri için üyesi olduğu Merkez Birliğince düzenlenmiş icmal hazırlama yetki belgesi,
2) Satılan süt miktarı litre olarak düzenlenmiş fatura ve/veya müstahsil makbuzları,
3) Üretici örgütlü ise üyelik durumunu gösteren yazı,
ç) Destekleme icmallerinin hazırlanması döneminde uyulacak esaslar;
1) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa uygun, üçer nüsha olarak ve aylık olarak düzenlenen müstahsil makbuzunun aslı ve/veya faturaların ikinci nüshaları destekleme için esas alınır. Bunların her ne suretle olursa olsun, fotokopileri veya onaylı suretleri kesinlikle dikkate alınmaz. Müstahsil makbuzu ve/veya faturalarda süt teşvik kod numaraları ile birlikte süt işleme tesisinin adı, adresi, üreticinin adı ve soyadı, adresi ve teslim edilen süt miktarı (litre olarak), sütün litre fiyatı, tutarı, süt işleme tesisi yetkilisinin imzası ve kaşesi bulunmalıdır.
2) Süt icmallerinin hazırlanması ve incelenmesinde, üreticilere ait fatura ve/veya müstahsil makbuzları, hayvan sayısı ve satılan süt miktarı dikkate alınır. Üreticinin sahip olduğu hayvan sayısı ile sattığı süt miktarının uyumlu olmaması durumunda üretici icmal listesinden çıkarılır.
3) Süt destekleme kapsamına alınan süt işleme tesisleri, aldıkları süt miktarını il/ilçe müdürlüklerine bildirmek zorunda olup, mevsimlik çalışan işletmeler hariç, üç ay içinde verisi gelmeyen süt işleme tesislerinin süt teşvik kod numaraları iptal edilir.
d) Destekleme icmallerinin hazırlanması;
1) İcmal hazırlama yetki belgesi almış Süt Üretici Birliklerinin kurulu olduğu yerlerde; örgütlü üreticinin icmal-1’e esas listeleri örgütlerince, örgütsüz üreticinin icmal-1 listeleri ise Süt Üretici Birliklerince aylar bazında hazırlanır. İcmal-1 listelerinin USKS’ne veri girişleri bu birlik tarafından yapılır.
2) İcmal hazırlama yetki belgesi almış Süt Üretici Birliklerinin bulunmadığı yerlerde; örgütlü üreticinin icmal-1’e esas listeleri örgütlerince, örgütsüz üreticinin icmal-1 listeleri ise il/ilçe müdürlüklerince aylar bazında hazırlanır. İcmal-1 listelerinin USKS’ne veri girişleri il/ilçe müdürlüklerince yapılır.
3) Örgütlü üreticinin üyelik durumunun, İcmal-1 listelerinde gösterilmesi zorunludur.
4) Aylar bazında Ulusal Süt Kayıt Sistemi veri tabanına kaydedilen İcmal-1 listeleri, TÜGEM tarafından USKS veri tabanında İcmal-2 listeleri şeklinde yayınlanır.
5) Aynı zamanda örgüt bazlı icmaller, süt üreticileri birliklerinin kurulu olduğu yerlerde bu birliklerce olmadığı yerlerde il/ilçe müdürlüklerince üyelerine bildirilmek üzere icmal-1’e esas listeyi hazırlayan üretici örgütlerine de gönderilir.
e) Destekleme icmallerinin askıya çıkarılması;
1) TÜGEM tarafından yayınlanan İcmal -2 listeleri USKS üzerinden ilan edilerek 1/2/2011 tarihinde yayınlanır. USKS üzerinden yayınlanan listeler, il/ilçe müdürlüklerinde üretici örgütlerine ve üreticilere duyurulacak şekilde beş iş günü süreyle askıya çıkarılır.
2) Askı başlangıç tarihi tatil gününe rastlarsa takip eden iş günü askıya çıkarılır. Askıya çıkarma tarihi ve saati ile askıdan indirme tarihi ve saati ilçe müdürlüğü ile üretici örgütü temsilcilerince tutanağa bağlanır ve güncel tarihle imzalanması sağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise listelerdeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz.
3) Askı süresinde icmal-2 listelerine yapılan itirazlar, sürenin bitiminden itibaren en geç beş iş günü içerisinde USKS il ve ilçe sistem sorumlularınca değerlendirilerek sonuçlandırılır.
f) Destekleme icmallerinin gönderilmesi ve ödeme;
1) İtirazların değerlendirilmesinden sonra kesinleşmiş icmal-2 listeleri iki iş gününde ilçe müdürlüklerince onaylanarak il müdürlüğüne gönderilir. Bu işlemler merkez ilçelerde İl Müdürlüklerince yapılır.
2) İlçelerden gelen onaylanmış icmal 2 listeleri il müdürlükleri tarafından, beş iş günü incelenir ve USKS veri tabanında ödemeye esas olan icmal-3 listesi şeklinde düzenlenir. Düzenlenen icmal-3 listeleri onaylanarak beş iş günü içinde TÜGEM’e gönderilir.
3) TÜGEM, gelen icmal-3 listeleri ile USKS merkezinden alınan icmal-3 listelerinin uyumlu olmasını kontrol eder.
g) Diğer hususlar
1) 1/1/2010 tarihinden bu Tebliğin yayım tarihine kadar geçen sürede destekleme için başvuruda bulunan üreticilerin icmal-1’ e esas olacak işlemleri 31/7/2010 tarihine kadar tamamlanır.
2) İl/ilçe müdürlükleri, destekleme için müracaat koşullarını ve zamanını üreticilere yerel duyuru imkânları ile duyurmak üzere gerekli tedbirleri alır.
3) Bu Tebliğde yer alan icmallerin ve diğer eklerin örnekleri USKS üzerinden yayınlanır.
4) Süt üretici birlikleri, çiğ süt desteği için gerekli belgelerle yapılan başvuruları zamanında sisteme girmekle sorumludur.
5) USKS’de görev yapacak Bakanlık personelinin sistem şifrelerinin tahsisi Bakanlıkça, birlik personelinin şifre tahsisi ise Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliğince yapılır. Personelin eğitimi ile konuyla ilişkin diğer tedbirler Bakanlık ve 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununa göre kurulmuş Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği tarafından alınır.
6) USKS ile ilgili olarak yapılacak çalışmalara yönelik olarak Bakanlık ile Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği arasında protokol düzenlenir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Arı Yetiştiriciliği, Bombus Arısı Kullanımı ve İpekböceği Desteklemeleri
Arı yetiştiriciliğinin desteklenmesi
MADDE 10 – (1) Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı, en az otuz adet arılı kovana sahip asıl birlik üyesi arıc
2010 / 13 Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Uygulama Esasları Tebliğ
TEBLİĞ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:
HAYVANCILIĞIN DESTEKLENMESİ HAKKINDA
UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2010/13)
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ ile, Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karar’da yer alan usul ve esaslar kapsamında, ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi, hayvansal üretimin artırılması ve kayıt altına alınması amacıyla, anaç sığır, anaç manda, damızlık anaç koyun ve keçi, tiftik keçisi, ipekböceği, arı, su ürünleri yetiştiricilerinin, seralarda polinasyon amaçlı bombus arısı alıp kullanan üreticilerin, suni tohumlamadan doğan buzağıların, kaba yem açığının kapatılması amacıyla yem bitkileri ekilişi yapan üreticilerin, çiğ süt üreticilerinin, hayvan hastalıklarının önlenmesi için tazminatlı hayvan hastalıklarının, ari işletmeler kurulabilmesi için hastalıktan ari işletmelerin, hastalıklara karşı programlı aşı uygulayıcılarının, akredite veteriner hekim uygulamalarının, hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi ile sözleşmeli besiciliğin desteklenmesi amaçlanmıştır.
Hukuki dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesi ve 2/3/2010 tarihli ve 27509 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2010/158 sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğin uygulanmasında;
a) Akredite Veteriner Hekim: Bakanlıkça akredite veteriner hekim sertifikası verilmiş ve il müdürlüklerince görevlendirilmiş veteriner hekimi,
b) Arılı Kovan: Üreme kabiliyetine haiz ana arısı ve üç çerçevesi yavrulu olmak üzere nektar akım döneminde en az yedi arılı çerçeveli (eski tip kolonilerde çerçeve aranmaz) arı ailesini,
c) Anaç manda: 1/1/2009 tarihinde ve öncesinde doğmuş dişi mandayı,
ç) Anaç sığır: 1/1/2009 tarihinde ve öncesinde doğmuş dişi sığırı,
d) Arıcılık kayıt sistemi (AKS): Arı yetiştiricileri birliği ve bal üreticileri birlik üyelerinin arı kolonilerine ait bilgilerin merkezi bir veri tabanında kayıt altına alınarak, kovanlarının etiketlendiği destekleme ödemelerinin uygulandığı, izlendiği, raporlandığı, Bakanlık ile Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından ortak tutulan kayıt sistemini,
e) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
f) Banka: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünü,
g) Banka şubesi: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Şube Müdürlüklerini,
ğ) Birlik: Hayvancılık ve su ürünleri konularında faaliyet gösteren yetiştirme, hayvansal üretim, ıslah ve pazarlama amaçlı Bakanlıkça kurulan birlikleri,
h) Çiftçi belgesi: Maliye Bakanlığının 2/12/2000 tarihli ve 24248 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 237 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca, Ziraat Odası bulunan yerlerde bu odalar tarafından verilen, ziraat odası bulunmayan yerlerde ise il/ilçe müdürlükleri tarafından düzenlenen belgeyi,
ı) Çiftçi kayıt sistemi (ÇKS): Yönetmelikle oluşturulan ve çiftçilerin kimlik, arazi ve ürün bilgileri ile tarımsal desteklemelere ilişkin bilgilerin de kayıt altına alındığı veri tabanını,
i) Damızlık anaç koyun-keçi: 15 ay ve üzeri yaşta olan dişi koyun ve keçiyi,
j) EBK: Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğünü,
k) E-ıslah: Bakanlık ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğince ortak tutulan sığır cinsi hayvanların kaydedildiği veri tabanını,
l) Enstitü: Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı araştırma enstitülerini,
m) Hareketli sistemlerde su ürünleri yetiştiriciliği: Su ürünleri yetiştirmek üzere tasarlanan gemi ve benzeri sistemlerde yapılan su ürünleri yetiştiriciliğini,
n) Hastalıktan ari işletme: Koruyucu tedbirlerin alınarak işletmedeki hayvanların sığır tüberkülozu ve sığır brusellozu hastalıkları yönünden ari olduğu onaylanan işletmeyi,
o) Hayvan Kayıt Sistemi: Yönetmelikle oluşturulan ve işletmelerin, yetiştiricilerin ve sığır cinsi hayvanların kimlik bilgilerinin kayıt altına alındığı Türkvet veri tabanını,
ö) Irk: Destek ödemesine konu olan saf yerli büyükbaş ve küçükbaş hayvan ırkları ile Kafkas Arı ırkını,
p) İl müdürlüğü: Bakanlık il müdürlüğünü,
r) İlçe müdürlüğü: Bakanlık ilçe müdürlüğünü,
s) İl/İlçe tahkim komisyonu: Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinin 4 üncü maddesine istinaden oluşturulan komisyonu,
ş) İşletme: Hayvanların barındırıldığı, tutulduğu, bakıldığı veya beslendiği herhangi bir tesis, kuruluş veya açık hava çiftliği durumundaki yerleri,
t) İşletme Tescil Belgesi: Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği hükümlerine göre hayvanların barındırıldığı, tutulduğu, bakıldığı veya beslendiği herhangi bir tesis, kuruluş veya açık hava çiftliği durumundaki yerlere il veya ilçe müdürlüklerince verilen belgeyi,
u) Karkas: Kesilen hayvanların kanının akıtılıp, yüzüldükten, iç organları çıkartılıp, baş ve ayakları ayrıldıktan sonra elde edilen gövdeyi,
ü) Kombina/mezbaha: Kırmızı Et ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik hükümlerine göre Bakanlıkça çalışma izni verilmiş, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğünün kombinaları ile Et ve Balık Kurumu tarafından anlaşma yapılmış özel kombinaları veya 1 inci ve 2 nci sınıf mezbahaları,
v) KORGEM: Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,
y) Kuluçkahane: Su ürünleri damızlık materyallerinden yumurta ve yavru materyaller elde etmek için kurulan tesisleri,
z) Kültür ırkı: Verim özellikleri bakımından ıslah edilmiş sığır ırklarını,
aa) Ortak: Tarım Kredi Kooperatiflerinin ortaklarını,
bb) Pasaport: Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği hükümlerine göre kulak küpesi ile tanımlanıp Türkvet veri tabanına işlendikten sonra hayvan hakkında gerekli bilgileri içeren ve bilgisayardan il ve ilçe müdürlüğü tarafından çıktısı alınarak hayvan sahibine verilen belgeyi,
cc) Randıman: Kesilen hayvandan elde edilen karkas kilogramının hayvanın ödemeye esas canlı kilosuna oranını,
çç) Resmi veteriner hekim: Bakanlıkça 8/5/1986 tarihli ve 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununun uygulamasında görevlendirilen veteriner hekimi,
dd) Seçim komisyonu: TAGEM, enstitü, il/ilçe müdürlüğü temsilcilerinden oluşan komisyonu,
ee) Serbest veteriner hekim: Mesleğini 9/3/1954 tarihli ve 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına Türk Veteriner Hekimler Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanuna göre serbest olarak icra eden veteriner hekimleri,
ff) Sığır cinsi hayvan: Et üretimi, süt üretimi, damızlık veya diğer amaçlarla yetiştirilen Bison bison ve Bubalus bubalus türü hayvanlar dahil her yaştaki sığır ve mandaları,
gg) Soy kütüğü: Pedigri düzenlemeye esas olacak bilgilerin düzenli olarak toplandığı veri tabanını,
ğğ) Soykütüğü-Önsoykütüğü Sistemi: Bakanlık ve Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ortaklığında E-ıslah veri tabanı ile yürütülen sığır kayıt sistemini,
hh) Sözleşmeli yetiştirici: Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karar kapsamında sözleşmeli besicilik yapan yetiştiricileri,
ıı) Su ürünleri işleme tesisi: Su ürünlerinin hammaddeden başlayarak, sınıflandırma, işleme, değerlendirme, tüketime veya pazarlamaya elverişli hale getirme işlemlerinin yapıldığı, satış yerlerine gönderilmek veya ihraç edilmek üzere depolandığı (fabrika gemileri dahil) tesisler ile bu tesisleri tamamlayıcı ünitelerini ihtiva eden ve Bakanlıktan çalışma izni alınmış yerleri,
ii) Su ürünleri kayıt sistemi (SKS): Su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili bilgilerin merkezi bir veri tabanında kayıt altına alındığı ve destekleme ödemelerinin uygulandığı, izlendiği, raporlandığı, Çiftçi Kayıt Sisteminin bir alt bileşeni olan kayıt sistemini,
jj) Su ürünleri kuluçkahane yetiştiricilik belgesi: Su ürünleri damızlık materyallerinden yumurta ve yavru materyaller elde etmek için kurulan tesislere TÜGEM tarafından verilen belgeyi,
kk) Su ürünleri yetiştiriciliği: Yetiştiricilik tesislerinde, entansif, yarı entansif veya ekstansif şartlarda yapılan, su ürünlerini üretme ve/veya büyütme faaliyetini,
ll) Su ürünleri yetiştiricilik belgesi: Su ürünleri üretim faaliyetinde bulunan yetiştiricilere TÜGEM tarafından verilen belgeyi,
mm) Şirket: Desteklemeye esas konularda faaliyet gösteren 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre kurulmuş şirketleri,
nn) TAGEM: Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünü,
oo) TÜGEM: Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünü,
öö) Türkvet:Yönetmelikle oluşturulan ve işletmelerin, yetiştiricilerin ve sığır cinsi hayvanların kimlik bilgilerinin kayıt altına alındığı veri tabanını,
pp) Ulusal Süt Kayıt Sistemi (USKS): Üreticilerin sattığı süt ve kendileri ile ilgili bilgilerin merkezi bir veri tabanında kayıt altına alındığı ve destekleme ödemelerinin uygulandığı, izlendiği, raporlandığı, Bakanlık ile Süt Üreticileri Birliklerince ortak tutulan kayıt sistemini,
rr) Yerinde geliştirme: Saf yetiştirme ve seleksiyon uygulanarak çiftlik hayvan genetik kaynaklarının verim özelliklerinin geliştirilmesini,
ss) Yerinde koruma: Evcil hayvanların doğal olarak yetiştirildikleri bölgede, rastgele çiftleştirme yöntemi uygulanarak, sahip oldukları ırkın özelliklerini gösteren saf hayvanlardan oluşan yeterli büyüklükte bir sürü veya sürüler halinde korunmasını,
şş) Yetiştirici/üretici: Kamu kurum ve kuruluşları hariç, gerçek ve tüzel kişileri,
tt) Yetiştirici/üretici örgütü: Merkez birliği düzeyinde örgütlenmiş, 28/2/2001 tarihli ve 4631 sayılı Hayvan Islahı Kanununa göre kurulmuş ıslah amaçlı birlik üyeleri, 29/6/2004 tarihli ve 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununa göre kurulmuş üretici birlik üyeleri, Bakanlıkça kuruluşuna izin verilen 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulmuş hayvancılık faaliyeti yürüten tarımsal amaçlı kooperatiflerin Merkez Birliklerine ortak olan üst birlik ortağı kooperatif ortaklarını,
uu) Yetiştiricilik tesisi: Su ürünleri yetiştiriciliğinin yapıldığı yerleri,
üü) Yönetmelik: 16/4/2005 tarihli ve 25788 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğini,
ifade eder.
Kaynak aktarımı ve ödemeler
MADDE 4 – (1) Desteklemeler için gerekli kaynak, bütçede hayvancılığın desteklenmesi için ayrılan ödenekten karşılanır ve Bakanlık tarafından gerekli paranın aktarılmasını müteakip Banka aracılığı ile ödenir.
İKİNCİ BÖLÜM
Anaç Sığır-Manda Yetiştiriciliği, Suni Tohumlamadan Doğan Buzağı, Damızlık
Anaç Koyun-Keçi Yetiştiriciliği, Tiftik Keçisi Yetiştiriciliği ve Tiftik
Üretiminin Arttırılması ile Çiğ Süt Desteklemeleri
Anaç sığır ve manda yetiştiriciliği desteklemeleri
MADDE 5 – (1) Anaç Sığır ve Manda desteklemesi aşağıdaki esaslara göre yapılır.
a) Desteklemeden yararlanacak olanlar;
1) Kriterleri aşağıda belirlenen, 31/12/2010 tarihi itibariyle en az beş baş anaç sığıra sahip, örgütlü yetiştiriciler yılda bir kez olmak üzere hayvan başına desteklemeden yararlandırılır. Tarımsal amaçlı kooperatifler ve süt üreticileri birlikleri, tebliğde tanımlanan yetiştirici/üretici örgütlerinden birine tüzel kişilik olarak üye olması halinde tek işletme olarak kabul edilir. Anaç manda desteğinden yararlanacak olan yetiştiricilerde örgütlülük ve sayı şartı aranmaz.
b) Müracaat yeri, şekli ve zamanı;
1) Anaç sığır desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, üyesi bulunduğu örgüte dilekçe ile başvurur. Yetiştirici/Üretici örgütleri, kooperatifler bölge veya il üst örgütleri aracılığıyla olmak üzere üyeleri adına 1/12/2010 ile 31/12/2010 tarihleri arasında il/ilçe müdürlüklerine müracaat eder.
2) Anaç manda desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, 1/11/2010 ile 31/12/2010 tarihleri arasında başvuru dilekçesi ile il/ilçe müdürlüklerine müracaat eder.
3) Müracaatında eksikleri veya yeterliliği olmayanlar yazılı olarak uyarılır ve üç gün içerisinde eksikliğin tamamlanması istenir.
c) İstenecek belgeler;
1) Anaç sığır desteklemesinde; ekinde başvuruda bulunan üyelerinin listesi ile merkez birliklerinden alınan icmal hazırlama yetki belgesi bulunan yetiştirici/üretici örgütlerinin başvuru dilekçesi (yetiştiricilerden alınan dilekçelerin beş yıl süreyle saklanması örgütlerin sorumluluğunda olup il/ilçe müdürlüklerince talep edilmeyecektir),
2) Anaç manda desteklemesinde, başvuru dilekçesi ve Türkvet İşletme Tescil belgesi.
ç) Desteklenecek anaç sığır ve mandalarda aranacak şartlar;
1) Anaç sığır ve manda desteklemesinden faydalanacak yetiştiricilerin; işletmeleri ve sığırları, Türkvet ve E-ıslah veri tabanına, anaç mandaları ise Türkvet veri tabanına 31/12/2010 tarihinde kayıtlı olmalıdır,
2) Anaç sığırlar kültür ırkı veya kültür ırkı melezi olmalıdır, işletmede bulunan anaç sığırların aynı ırktan olma şartı aranmaz,
3) Anaç sığırlara, 1/11/2009 ile 31/12/2010 tarihleri arasında ülkemizde suni tohumlama yapılmış ve E-ıslah’a kaydedilmiş olmalıdır. Sığırlarda onbeş aylık yaştan önce tohumlanan hayvanlar desteklemeden faydalanamaz.
4) Anaç sığırlar Türkvet ve/veya E-ıslah kayıt sistemlerinde, anaç mandalar ise Türkvet kayıt sisteminde desteklemeye müracaat eden işletme adına 1/10/2010 tarihinden önce kayıt edilmiş olmalıdır.
5) Anaç sığır desteklemesinde; işletmenin anaç sığır mevcudu Türkvet ve E-ıslah, diğer tüm bilgileri E-ıslah kayıt sistemlerinden alınır.
6) Soykütüğü farkından faydalanacak üretici, E-ıslah’ın soykütüğü bölümüne 1/10/2010 tarihinden önce kayıt edilmeli, müracaatını Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği aracılığı ile yapmalı ve 2010 yılında soykütüğünde ay olarak üyelik süresinin 2/3’ü kadar işletmesinde süt ölçümü yapmalı ve soykütüğü ve döl kontrolü çalışmaları ile ilgili talimatlara uymalıdır. Bu şartları sağlamayan ve talimatları uygulamayan üretici ile 1/10/2010 tarihinden sonra soykütüğüne üye olanlara soykütüğü için verilen fark ödenmez. Soykütüğü faaliyetlerinin ve desteklemesinin yürütülmesinden Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ve il birlikleri sorumlu olup, gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.
d) İcmallerin hazırlanması öncesinde il/ilçe müdürlüklerince yapılacak işlemler;
1) Destekleme ve müracaat koşulları ile zamanını yetiştiricilere yerel duyuru imkânları ile duyurarak, gerekli tedbirleri alır. Anaç sığır desteklemesinde gerçek kişilerin T.C. kimlik numarasının, doğum tarihinin, baba adının, tüzel kişilerin ise vergi numarasının E-ıslah veri tabanında kaydedilmesini sağlar.
2) Destekleme ile ilgili kayıtların düzenli olarak kayıt sistemlerine işlenmesini sağlar. Belgelerin düzenlenmesi, ilgili yerlere zamanında iletilmesi ve veri girişlerinin vaktinde yapılmasından görevli kişiler ve kuruluşlar sorumludur.
3) Yetiştiriciler, işletmelerindeki anaç sığırlar ile desteklemeye esas kayıtların 31/12/2010 tarihine kadar Türkvet ve E-ıslah veri tabanında güncellenmesinden sorumludur.
4) Anaç sığır desteklemesinde, E-ıslah veri tabanında, müracaatı olan yetiştiricinin ve örgütünün 15/1/2011 tarihine kadar belirtilmesi işlemini yapar.
e) Anaç sığır destekleme ödemesine esas çalışmalar;
1) Türkvet veri tabanının 31/12/2010 tarihli, E-ıslah veri tabanının ise 31/12/2010 ve 15/1/2011 tarihli verilerinden yararlanılarak, Tebliğde yer alan kriterler doğrultusunda TÜGEM tarafından icmal-1 (askı listesi) hazırlanır ve E-ıslah veri tabanından 20/1/2011 tarihine kadar yayınlanır. Yayını takiben icmal-1 il/ilçe müdürlüklerinde beş gün süreyle askıya çıkarılır.
2) Askı başlangıç tarihi tatil gününe rastlarsa takip eden iş günü askıya çıkarılır. Askıya çıkarma tarihi ve saati ile askıdan indirme tarihi ve saati ilçe müdürlüğü ile üretici örgütü temsilcilerince tutanağa bağlanır ve güncel tarihle imzalanması sağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise kamu aleyhine olan hâller hariç icmal-1 deki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. Yapılan itirazlar il/ilçe müdürlüklerince değerlendirilerek Türkvet ve E-ıslah’da eksik olan bilgilerin kaydedilmesi on iş günü içerisinde sağlanır. Hayvan mevcudu ile ilgili itiraz kabul edilmez.
3) İcmal-2’ler, E-ıslah veri tabanlarının 31/12/2010 ve 15/2/2011 tarihli verileri esas alınarak TÜGEM tarafından hazırlanır ve E-ıslah veri tabanında yayınlanır. Yayınlanan İcmal-2’ler ilçe müdürlüklerince onaylanır ve il müdürlüğüne gönderilir.
4) İlçelerden gelen onaylanmış icmal-2’ler ile merkez ilçenin icmal-2’si il müdürlükleri tarafından kontrol edilir, onaylanır ve ödemeye esas olmak üzere 2011 Mart ayı sonuna kadar TÜGEM’e gönderilir. Aynı zamanda örgüt bazlı icmaller, üyelerine bildirilmek üzere üretici örgütlerine de gönderilir.
f) Anaç manda destekleme ödemesine esas çalışmalar;
1) Müracaatı olan yetiştiricilerin, Türkvet verilerinden yararlanılarak bu Tebliğde yer alan kriterler doğrultusunda il/ilçe müdürlüklerince icmal-1 (askı listesi) hazırlanır ve 15/1/2011 tarihinden itibaren beş gün süreyle askıya çıkarılır.
2) Askı başlangıç tarihi tatil gününe rastlarsa takip eden iş günü askıya çıkarılır. Askı bilgileri imza ile tutanağa bağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise kamu aleyhine olan hâller hariç icmal-1’deki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. Yapılan itirazlar il/ilçe müdürlüklerince değerlendirilerek 1/2/2011 tarihine kadar Türkvet’te gerekli düzeltmelerin yapılması, eksikliklerin giderilmesi sağlanır.
3) İlçe müdürlüklerince icmal-1 ile itirazlar ve değerlendirmeler doğrultusunda icmal-2 hazırlanır, onaylanır ve il müdürlüğüne gönderilir. Merkez ilçelerde icmal-2 hazırlama il müdürlüklerince yapılır.
4) İlçelerden gelen onaylanmış icmal-2’ler ile merkez ilçenin icmal-2’si il müdürlükleri tarafından kontrol edilir, onaylanır ve ödemeye esas olmak üzere 2011 Şubat ayı sonuna kadar TÜGEM’e gönderilir.
g) Desteklemede kullanılacak başvuru dilekçeleri, üye listesi tablosu, icmal örnekleri e- ıslah üzerinden yayınlanır.
ğ) Hastalıklardan ari işletme desteklemesinden faydalandırılan işletmeler bu desteklemeden faydalandırılmaz.
Buzağı desteklemesi
MADDE 6 – (1) Soykütüğü-Önsoykütüğü Sistemine kayıtlı analardan suni tohumlama sonucu doğan tüm buzağılara, destekleme ödemesi aşağıdaki esaslara göre yapılır.
a) Buzağı desteklemesinden yararlanacak olanlar;
1) Bu destekleme E-ıslah veri tabanına kayıtlı saf kültür ırkı veya melezi sığırların aynı kültür ırkı boğanın spermasıyla, yerli ırk ve melezi sığırların ise ırkına bakılmaksızın suni tohumlama sonucu doğan ve Türkvet’te de kayıtlı olan 2010 yılı doğumlu tüm buzağıları için ödenir.
2) Dişi buzağılara Brusella S-19 aşısı yapılmış ve Türkvet’e kaydedilmiş olmalıdır.
3) İşletmenin E-ıslah’a kayıt tarihinden önce doğan buzağılar desteklemeden yararlanamaz.
4) Desteklemeden her buzağı bir kez faydalanır.
5) İkiz veya üçüz doğan her buzağı desteklemeden faydalanır.
6) Buzağının doğum bilgisi E-ıslah veri tabanından alınır ve destekleme buzağının doğduğu işletmeye ödenir. Doğum bilgileri ve doğduğu işletmesi E-ıslahta belirlenemeyen buzağılar için destekleme ödemesi yapılmaz.
7) Buzağının doğumunu sağlayan suni tohumlama uygulaması, buzağının doğum tarihinden 210-295 gün öncesinde ve ülkemizde yapılmış olmalıdır. Suni tohumlama bilgisinin E-ıslah veri tabanında kayıt edilmiş olması zorunludur.
8) On beş aylık yaştan (450 gün) önce tohumlanan hayvanların buzağısı desteklemeden faydalandırılmaz.
9) Türkvet ve E-ıslah’a kaydedilmeden ölen, kesilen veya satılan buzağılar ile ölü doğum ve yavru atıkları desteklemeden faydalandırılmaz. E-ıslah’a ve Türkvet’e kaydedildikten sonra ölen, kesilen veya satılan buzağılar desteklemeden faydalandırılır.
10) Belgelerin düzenlenmesi ve veri girişlerinin vaktinde yapılmasından görevli kişiler ve kuruluşlar sorumludur. Yetiştiriciler, buzağılarını zamanında küpeletip, Türkvet ve E-ıslah kayıt sistemlerine kaydettirmekten sorumludur.
Tarımsal Faaliyette Bulunanların Prim Borçlarının Sattıkları Tarımsal Ürün Bedellerinden Kesinti Yapılmak Suretiyle Tahsil Edlmesine DairTebliğ
TEBLİĞ
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı; 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olarak tescil edilmiş olanların prim borçlarını, sattıkları tarımsal ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek şartıyla ve prim borçlarına mahsuben kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 88 inci maddesinin on ikinci fıkrası ile 12/5/2010 tarihli ve 27579 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 108 inci maddesinin beşinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğde geçen;
a) Kanun: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununu,
b) Kesinti: Tarımsal faaliyette bulunanların sattıkları ürün bedelleri üzerinden yapılan kesinti işlemini,
c) Kesinti Bildirim Listesi: Örneği ek-1’de yer alan “Kesinti Bildirim Listesi”ni,
ç) Kesinti Muafiyet Belgesi: Örneği ek-2’de yer alan “Kesinti Muafiyet Belgesi”ni,
d) Prim borcu: Tarımsal faaliyette bulunanların ödemekle yükümlü oldukları ve süresi içinde ödenmeyen primlerinin ödeme tarihindeki toplam tutarını,
e) Kurum: Sosyal Güvenlik Kurumunu,
f) Kurum hesabı: Sosyal Güvenlik Kurumunun anlaşması olan banka şubelerindeki ilgili hesaplarını,
g) Sigortalı hesabı: Tarımsal faaliyette bulunanlarla ilgili ödeme bilgilerinin kaydedildiği veri kütüğünü,
ğ) Tarımsal faaliyet: Kendi mülkünde, ortaklık veya kiralamak suretiyle başkalarının mülkünde veya kamuya mahsus mahallerde; ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yoluyla yahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle bitki, orman, hayvan ve su ürünleri elde edilmesini ve/veya bu ürünlerin yetiştiricileri tarafından; muhafazasını, taşınmasını veya pazarlanmasını,
h) Tarımsal faaliyette bulunanlar: Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında sigortalı sayılanları,
ı) Ürün bedeli: Kesinti işlemine konu olan tarımsal ürünün brüt satış tutarını,
ifade eder.
Kesinti yapacak olanlar
MADDE 4 – (1) Tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişiler aşağıda gösterilmiştir.
a) Kamu kurum ve kuruluşları ile kamuya ait ticari işletmeler,
b) Kamu iktisadi teşebbüsleri,
c) Sair kurumlar (kooperatif, birlik ve diğer kurumlar),
ç) Ticaret şirketleri,
d) İş ortaklıkları,
e) Dernekler,
f) Vakıflar,
g) Dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri,
ğ) Zirai kazançlarını, bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler,
h) Gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı.
Kesinti oranı
MADDE 5 – (1) Kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişiler, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına mahsuben ve borç tutarını geçmemek şartıyla %2 oranında kesinti yapmak zorundadırlar.
(2) Kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından, tarımsal faaliyette bulunanlara ürün bedeline mahsuben veya hesaben yapılan ödeme ile avans verilmesi halinde, bu ödemelerden herhangi bir kesinti yapılmaz. Verilen avansın veya hesabın kapatılması sırasında ürün bedelinin tamamı üzerinden borç tutarını geçmemek şartıyla %2 oranında kesinti yapılır.
Kesinti işlemlerinde kullanılacak belgeler ve bu belgelerde yer alacak bilgiler
MADDE 6 – (1) Ürün alımı sırasında kesinti yapmak zorunda olan gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu satın alma işlemleri nedeniyle düzenlemek zorunda oldukları belgelere; tarımsal faaliyette bulunanların adı ve soyadını, ürün bedelini, kesinti tutarını, kesinti tarihini ve T.C. kimlik numarasını kaydetmek zorundadırlar.
(2) Tarımsal faaliyette bulunanlar tarafından Kesinti Muafiyet Belgesi gösterilmesi durumunda, söz konusu satın alma işlemleri nedeniyle üreticilere verilen belgelere birinci fıkrada belirtilen bilgilerin yanında kesinti muafiyet belge numarası da ayrıca kaydedilir.
(3) Tarımsal faaliyette bulunanların prim borçlarının, sattıkları ürün bedellerinden kesinti suretiyle ödendiğini ispatlayabilmeleri ve yersiz tahsil edilen kesinti tutarlarını iade olarak alabilmeleri için, birinci fıkrada belirtilen bilgilerin alıcılarca düzenlenen belgelerde eksiksiz olarak yer almasını talep etmeleri ve kendilerine verilen belgeleri muhafaza etmeleri gerekmektedir.
Kesinti Bildirim Listelerinin Kuruma verilmesi
MADDE 7 – (1) Belge veya bilgileri elektronik ortamda göndermekle zorunlu tutulan gerçek ve tüzel kişilerin, bir ay içinde yaptıkları kesintilere ilişkin kesinti bildirim listelerini Kurumca sağlanacak elektronik altyapıdan yararlanmak suretiyle ve Kurumca belirlenen şekilde takip eden ayın son iş gününe kadar Kuruma göndermeleri gerekmektedir.
(2) Belge veya bilgileri elektronik ortamda göndermekle zorunlu tutulan gerçek ve tüzel kişilerin, bu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen nedenlerle belge veya bilgileri, öngörülen sürede Kuruma gönderememesi ve muhteviyatı primleri de yasal süresi içinde ödeyememesi halinde, sorunların ortadan kalktığı tarihi takip eden beşinci işgününün sonuna kadar gönderir ve muhteviyatı primleri de aynı sürede Kuruma öderse bu yükümlülükleri Kanunda öngörülen sürede yerine getirmiş kabul edilir.
(3) Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü yetkililerince imzalanacak bir tutanak ile tevsik edilmesi kaydıyla;
a) Kurum bilgisayar sisteminde kesinti uygulama programının çalışmasını engelleyecek şekilde;
1) Donanım ve yazılımdan kaynaklanan arızalar,
2) Elektrik ve iletişim alt yapısında meydana gelen arızalar,
3) Yangın, yıldırım, infilak ve benzeri olaylar sonucu meydana gelen ve işlem yapmayı engelleyici durumlar,
4) Sel veya su baskını, fırtına, yer kayması, deprem gibi tabi afetler ile grev, lokavt, sabotaj, terör saldırıları,
b) Kurumun hizmet satın aldığı internet servis sağlayıcılarında meydana gelen arızalar,
c) (a) ve (b) bentleri dışında Kurumca belirlenecek benzeri durumlar,
bu Tebliğde belirtilen bildirim ve ödemelerin öngörülen süre içerisinde Kurumca alınmasını engelleyici sebep olarak kabul edilir.
(4) Tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden kesinti yapmakla yükümlü tutulan gerçek ve tüzel kişilerin, muhtasar beyanname yönünden bağlı oldukları vergi dairelerinin değişmesi halinde, kesinti bildirimlerini bu değişikliğin gerçekleştiği tarihten itibaren yeni vergi dairelerinin bulunduğu yerlerdeki sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine vermeleri ve durumu kayıtlı oldukları eski sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine bildirmeleri gerekmektedir. Yine vergi sicil numaralarının değişmesi halinde de, bu değişikliği bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine bildirmeleri gerekmektedir.
(5) Kesinti Bildirim Listelerinin kesinti tarihini takip eden aybaşından itibaren bir yıllık süreden sonra Kuruma intikal ettirilmesi halinde, 13 üncü maddede belirtilen Kurumun denetim ve kontrolle görevlendirilmiş memurları tarafından yapılacak denetim ve kontrol sonucunda uygunluğu tespit edilen Kesinti Bildirim Listeleri işleme alınır.
Kesinti tutarlarının Kurum hesabına yatırılması
MADDE 8 – (1) Kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişiler ay içinde yaptıkları kesinti tutarlarını, kesintinin yapıldığı ayı takip eden ayın sonuna kadar Kurum hesaplarına intikal ettirirler.
(2) Kesinti tutarlarının bankaya yatırıldığına ilişkin dekontlara kesinti yapanın T.C. kimlik No./vergi kimlik No., adı-soyadı/unvanı, Kesinti Bildirim Listesi sıra No., kesintinin dönemi (ay/yıl) ve toplam kesinti tutarının kaydedilmesi zorunludur.
Kesinti suretiyle alınan primlerin sigortalıların prim borçlarına mahsubu ve yersiz alınan tutarların iadesi
MADDE 9 – (1) Tarımsal faaliyette bulunanların sattıkları ürün bedellerinden yapılan kesintiler, Kesinti Bildirim Listesinin Kuruma verilmiş olması koşuluyla kesinti tarihi itibariyle sigortalı hesaplarına aktarılır ve 21/7/1953tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 47 nci maddesine göre sigortalının Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamındaki prim borçlarına mahsup edilir.
(2) Birinci fıkraya göre yapılan mahsup işleminden sonra kalan tutarlar, sigortalının iade talebinde bulunmaması halinde Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında tahakkuk edecek prim borçlarına mahsup edilir.
(3) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olmayanlardan kesinti suretiyle tahsil edilmiş tutarlar Kurum hesaplarına aktarılmış olması şartıyla ve kesinti yapıldığı tarihten itibaren on yıl geçmemiş ise sigortalılara veya hak sahiplerine kanuni faizi ile birlikte geri verilir. Kanuni faiz, kesinti tutarının Kuruma yatırıldığı tarihi takip eden aybaşından, iadenin yapıldığı ayın başına kadar geçen süre için hesaplanır. Ancak 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 81 inci maddesi hükmü saklıdır.
(4) Yersiz olarak alındığı anlaşılan kesinti tutarları ilgilinin dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezlerine başvurması halinde iade edilir. Ancak iade edilecek tutarda ihtilaf olması halinde iade talebinde bulunandan kesintiye esas tutara ilişkin belgeler de istenir. Kurum hesaplarına intikalinden itibaren on yıl içinde iadesi talep edilmeyen kesintiler Kuruma irat kaydedilir.
Kesinti Muafiyet Belgesinin verilmesi
MADDE 10 – (1) Tarımsal faaliyette bulunanlardan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamı dışında kalanlara Kesinti Muafiyet Belgesi verilmeye devam edilir.
(2) Tarımsal faaliyette bulunanlardan;
a) Kanuna göre gelir ve aylık alanlara (sürekli iş göremezlik geliri, ölüm geliri/aylığı alanlar hariç),
b) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi hariç diğer bentlerine göre sigortalı olanlara,
c) Kanunun geçici 16 ncı maddesi hükmü saklı kalmak kaydıyla, Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine göre tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan; yıllık tarımsal faaliyet gelirlerinden, bu faaliyete ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın aylık ortalaması, Kanunda tanımlanan prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katından az olanlara,
ç) Tarımsal faaliyette bulundukları halde 65 yaşını dolduranlardan sigortalı olmak istemedikleri doğrultusunda talepte bulunanlara,
d) 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesine göre kurulan sandıklardan aylık alanlara,
bu durumları devam ettiği sürece geçerli olacak Kesinti Muafiyet Belgesi verilir.
(3) Tarımsal faaliyette bulunanlardan, prim borçlarını taksitler halinde ödeme taahhüdünde bulunanlara, taleplerine istinaden taksitlerini düzenli ödeme şartıyla, sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerince bir yıl süre ile geçerli Kesinti Muafiyet Belgesi verilir.
(4) Tarımsal faaliyette bulunanlardan, örneği ek-2’de yer alan Kesinti Muafiyet Belgesini kimlik belgeleri ile birlikte alıcılara ibraz etmeleri halinde kesinti yapılmaz.
(5) Kesinti Muafiyet Belgesi, muafiyete esas şartların ortadan kalkması halinde geçersiz sayılır ve belge sahibi tarafından belgenin verildiği sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine iade edilir.
1/10/2008 tarihinden önce yapılan prim kesintisi nedeniyle tescil işlemleri
MADDE 11 – (1) Mülga 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununun 2 nci maddesine göre sigortalı sayıldıkları halde, bu Kanunun 7 nci maddesinde öngörülen üç aylık süre içinde Kuruma kayıt ve tescilini yaptırmayanların tescil işlemleri, yine aynı Kanunun 9 uncu maddesine göre Kurumca re’sen yapılmakta ve sigortalıların hak ve yükümlülükleri de kayıt ve tescil edildikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren başlamaktadır.
(2) Ancak, mülga 2926 sayılı Kanunun 2 nci maddesine göre sigortalı sayıldıkları halde Kuruma kayıt ve tescilleri yapılmamış ve sattıkları ürün bedellerinden 1/4/1994 tarihinden itibaren kesinti yapılan tarımsal faaliyette bulunanların, kesintinin yapıldığını gösteren belgeleri de eklemek suretiyle Kuruma yazılı talepte bulunmaları halinde, kesinti tutarının Kurum hesaplarına intikal etmesi şartıyla, kesinti yapılan tarihi takip eden aybaşından itibaren 4 SeriNolu 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu Uygulama Tebliği uyarınca sigortalılıkları başlatılır. Sigortalılıkları bu şekilde başlatılan tarımsal faaliyette bulunanların tarımsal faaliyetlerini devam ettirmeleri koşuluyla, sigortalılıkları devam ettirilir. Tarımsal faaliyetin tespitinde ziraat odası kayıtları esas alınır. Ziraat odası kaydı olmaması halinde, kesintiye esas ürüne ilişkin kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının, kooperatif veya birliklerin kayıtları esas alınır.
(3) Sigortalının Kurumca re’sen tescili yapılmış ise sigortalılık kesintinin yapıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren başlatılır.
(4) Sigortalının bu yönde bir talebinin olmaması halinde, sigortalılık Kurumca re’sen tescil işleminin yapıldığı ayı takip eden aybaşından itibaren başlatılır.
Hukuki ve cezai sorumluluk
MADDE 12 – (1) 4 üncü maddede belirtilen gerçek ve tüzel kişilerin, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedellerinden prim borçlarına mahsuben kesinti yapmamaları veya yaptıkları kesinti tutarlarını 7 ncimaddenin üçüncü fıkrasında belirtilen engelleyici bir sebep olmaksızın bu Tebliğde belirtilen süre içerisinde ve tam olarak Kurum hesaplarına intikal ettirmemeleri halinde, gerçek kişilerin kendileri, kamu kurum ve kuruluşlarının tahakkuk ve tediye ile ilgili görevlileri, tüzel kişiliğe haiz diğer işverenlerin şirket yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere üst derecedeki yönetici ve yetkilileri ile kanuni temsilcileri Kuruma karşı işverenleriyle birlikte müştereken vemüteselsilen sorumludurlar.
(2) Yaptıkları kesinti tutarlarını süresi içinde ve tam olarak Kurum hesaplarına intikal ettirmeyenlerden yasal süresi dışında rızaen ödeme talebinde bulunmaları halinde söz konusu kesinti tutarları 1/10/2008 tarihinden önceki süreler için kanuni faiz uygulanmak suretiyle, bu tarihten sonraki süreler için Kanunun 89 uncu maddesine istinaden gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte hesaplanarak sorumlulardan tahsil edilir.
(3) Kesinti tutarlarını rızaen ödeme talebinde bulunmayanlar hakkında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci, 102 nci ve 106 ncı maddeleri hariç, diğer maddeleri hükümleri uygulanır. Kurum, 6183 sayılı Kanunun uygulanmasında Maliye Bakanlığı ile diğer kamu kurum ve kuruluşları ve mercilere verilen yetkileri kullanır. Bu Tebliğin yürürlük tarihinden önce 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa göre başlatılmış olan icra takipleri anılan Kanun hükümlerine göre takip edilerek sonuçlandırılır.
(4) Kesinti yapmak zorunda olduğu halde kesinti yapmayan veya yaptıkları kesinti tutarlarını süresi içerisinde ve tam olarak Kurum hesaplarına intikal ettirmeyen ya da 7 nci maddede belirtilen Kesinti Bildirim Listesini süresi içerisinde göndermeyen gerçek ve tüzel kişiler hakkında 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32 ncimaddesi uyarınca işlem yapılır.
(5) Kanun kapsamına girmeyen ve sattıkları ürün bedellerinden kesinti yapılmaması için alıcılara belge ibraz eden tarımsal faaliyette bulunanlar ile Kanun kapsamına girmekle beraber, prim borçlarını ödemiş olan veya taksitler halinde ödeme taahhüdünde bulunmak suretiyle sattıkları ürün bedellerinden kesinti yapılmaması uygulamasından faydalanan tarımsal faaliyette bulunanların, Kanun kapsamına giren diğer tarımsal faaliyette bulunanlara ait ürünleri kendi adlarına sattıklarının tespit edilmesi halinde, haklarında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddelerine göre işlem yapılır.
(6) Kurumun kesinti alacaklarının tahsilinde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulamasından doğacak uyuşmazlıkların çözümlenmesinde Kurumun alacaklı biriminin bulunduğu yer iş mahkemesi yetkilidir. Yetkili iş mahkemesine başvurulması alacakların takip ve tahsilini durdurmaz.
Kurum denetleme ve kontrol yetkisi
MADDE 13 – (1) Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurları, Kanunun 59 uncu maddesi uyarınca, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedellerinden kesinti yapmak zorunda olan gerçek ve tüzel kişilerin kesinti yapıp yapmadıklarını, kesinti tutarlarını tam olarak ve süresi içinde Kurum hesaplarına intikal ettirip ettirmediklerini tespit amacıyla, anılan gerçek ve tüzel kişilerin ilgili defter, evrak ve muhasebe kayıtlarını teftiş, kontrol ve denetleme yetkisine haizdirler.
Yürürlükten kaldırılan tebliğ
MADDE 14 – (1) 26/3/1994 tarihli ve 21886 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu 4 Seri Nolu Uygulama Tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Kesinti oranı ile ilgili geçiş hükmü
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 5 inci maddede belirtilen kesinti oranı 1/1/2014 tarihine kadar %1 olarak uygulanır.
Kesinti Bildirim Listesi ile ilgili geçiş hükmü
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Gerçek ve tüzel kişiler belge veya bilgileri elektronik ortamda göndermekle zorunlu tutuluncaya kadar, bir ay içinde yapacakları kesintiler için örneği ek-1’de yer alan Kesinti Bildirim Listesini düzenler ve Kurum hesaplarına yaptıkları ödemelere ilişkin belgelerin birer fotokopisini veya suretini söz konusu Kesinti Bildirim Listesine ekleyerek takip eden ayın son iş günü mesai bitimine kadar zirai gelir vergisi kesintisi ile ilgili muhtasar beyannamelerini vermekle yükümlü oldukları vergi dairelerinin bulunduğu illerdeki sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine verirler. Kesinti bildirim listelerinin aynı süre içinde anılan sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi şeklinde gönderilmesi de mümkün bulunmaktadır. Kesinti Bildirim Listesinin taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi şeklinde gönderilmesi halinde postaya verildiği tarih Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecektir. Adi posta yolunun tercih edilmiş olması halinde ise Kurum evrak kayıtlarına giriş tarihi Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilir.
Yürürlük
MADDE 15 – (1) Bu Tebliğ hükümleri yayımı tarihini takip eden aybaşından itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 16 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür.